Спомен за Емил Димитров

Паметна плоча на Емил Димитров
30.03.2019 / 17:29

На 30 март преди 14 години ни напусна легендарният Емил Димитров. Над 400 са песните в репертоара му, 280 от тях са авторски, с които оставя ярка следа в българската музика. "Арлекино", "Моя страна, моя България", "Ако си дал" са сред емблемите на Емил Димитров, но не само с тях, а с дълбоките послания в цялото му творчество печели сърцата на публиката и днес.

Изключителна музика, въздействащи и докосващи до болка текстове, изпълнени както само той може - това е Емил Димитров.

Роден е в Плевен в артистичното семейство на факира Мити и Анастасия, неговата асистентка. Като ученик се увлича по рисуването и по класическата музика. Започва да композира и да акомпанира на акордеон, възпят в една от незабравимите му песни.

Близо 30 са албумите на Емил Димитров. Той е и първият българин - член на Съюза на френските композитори. В Съюза на българските композитори обаче не е приет, защото няма музикално образование.

Талантът обаче не се подчинява на догми и полетът му не може да бъде спрян. Водещи звукозаписни компании издават негови песни през 70-те години. Пее на една сцена с Джани Моранди, Рики е Повери и Алла Пугачова. Във Франция го очаква блестяща кариера, но той избира България.

През 2002 г. Йорданка Христова организира концерт-бенефис за Емил Димитров, в който най-популярните български изпълнители изпяха част от неговите песни.

Източник: Дарик
 
 

Copyright © 2008-2020 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев