Здравната каса поема лечението на деца в чужбина

Здравна каса
01.04.2019 / 13:57

Функциите на Фонда за лечение на деца към Министерството на здравеопазването се поемат от 1 април от Националната здравноосигурителна каса /НЗОК/, съобщиха от институцията.

Осигурени са необходимите условия за нормалното протичане на процеса. В сградата на Централното управление на НЗОК, на ул. "Кричим" 1, е обособена приемна за гражданите, в която както родителите на малките пациенти, така и здравноосигурените над 18-годишна възраст ще бъдат консултирани от експерти на институцията.

Приемното време за граждани в здравната каса - "Свободно движение на хора", европейски регламенти и двустранни спогодби за социално осигуряване, е всеки работен ден от 9:00 до 12:00 ч. и от 14:00 до 15:30 ч.

От днес всички заявления за лечение, финансирано от здравната каса, ще се подават в НЗОК, както и в районните здравноосигурителни каси. Създадени са две специализирани комисии, които ще разглеждат заявленията на гражданите, в това число и преписките, които са прехвърлени от Фонда и нямат все още решение. Здравноосигурените, които са подали заявления към Фонда за лечение на деца, както и към Комисията за лечение в чужбина към МЗ, не трябва да подават нови заявления в НЗОК.

На сайта на институцията - в линка "Услуги за граждани", в подрубриката "Лечение в България и чужбина", е публикувана информация за документите, които задължително се представят от заявителя при кандидатстване за лечение. Всеки ще може да се запознае с нормативната база, въз основа на която действат двете комисии в НЗОК, както и да проследява движението на заявлението си.

Към настоящия момент 146 са заявленията, които не са разгледани от закрития вече Фонд за лечение на деца и 24 - от Комисията за лечение в чужбина и които трябва да бъдат финализирани от НЗОК. Утре, 2 април, първият малък пациент заминава за лечение в Австрия по правилата на НЗОК.

Източник: Монитор
 
 

Copyright © 2008-2019 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев