Отбелязваме 140-тата годишнина от обявяването на София за столица

Храм-паметник "Александър Невски" в София
03.04.2019 / 09:23

140-тата годишнина от обявяването на София за столица на България ще бъде отбелязана днес. В празничната програма са предвидени концерти, изложби, илюминации, а столичните музеи ще работят с вход свободен.

Датата е 3 април 1879 година. Вече близо два месеца депутатите от учредителното събрание заседават в Търново. Професор Марин Дринов, един от първите ни историографи и съосновател на Българската академия на науките вече е предложил София да стане столицата на Освободена България. А именно на този ден депутатите обявяват и своето решение.

И така вече 140 години София е столица на страната ни. А причините именно този град да бъде избран са географското му разположение и потенциала за икономически растеж. Към онази дата обаче, София имала 11 хиляди и 700 жители, 2 училища, 10 хана и малко над 3 хиляди къщи. Към днешна дата в града живеят и или работят близо 2 милиона души.

А официалната програма за днешния празник на града започва в 9 с архиерейска литургия в присъствието на патриарх Неофит. От 11 часа е ТЪРЖЕСТВЕНА ЦЕРЕМОНИЯ ПО ОСВЕЩАВАНЕ И ВРЪЧВАНЕ НА ЗНАМЕНА НА СТОЛИЧНИ УЧИЛИЩА, от 16 до 18 в центъра на града ще се движи празничен ретро трамвай. В 17 часа в градската градина се открива изложбата „Да съградиш столица“, а в 8 е началото на концерта на Софийския духов оркестър в Ларгото. От 20.30 часа на площад Александър първи пък ще има заря. През целия ден столичните музеи ще работят с вход свободен.

Източник: Дарик
Снимка: pixabay.com
 
 

Copyright © 2008-2020 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев