Отбелязваме 40 г. от полета на първия български космонавт Георги Иванов

Георги Иванов
10.04.2019 / 10:20

Четиредесетгодишнината от полета на първия български космонавт Георги Иванов ще събере в София първите космонавти от пет европейски страни.

Бележитата годишнина е повод Институтът за космически изследвания и технологии (ИКИТ-БАН) и Българската академия на науките да организират серия от събития, които се посвещават и на 150-годишнината на Академията, съобщиха от БАН.

Петима космонавти от международната програма "Интеркосмос" - Павел Виноградов (Русия), Владимир Ремек (Чехия), Мирослав Хермашевски (Полша), Берталан Фаркаш (Унгария), Иван Бела (Словакия), както и Татяна Егорова - съпруга на космонавта Борис Егоров, пристигат у нас за честванията за 40-годишнината от полета на Георги Иванов. С този полет България стана шестата държава в света със свой космонавт.

Пресконференцията на българския космонавт Георги Иванов и на гостите космонавти е днес от 9:30 ч., в зала "Иван Е.Гешов" на БАН. На нея ще присъстват също проф.Румен Недков - директор на ИКИТ-БАН, космонавтът Александър Александров, Красимир Стоянов и учени от Института за космически изследвания и технологии.

Фото изложба с кадри от подготовката и полета на Георги Иванов ще се открие от 10.15 ч. във фоайето на БАН. Ще бъде валидирана и специално отпечатана за случая пощенска марка.

В 11:00 ч. ще започне тържествената сесия и връчването на почетни знаци, посветени на годишнината.

Източник: Монитор
Снимка: БГНЕС
 
 

Copyright © 2008-2019 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев