Тримата участници в побоя в магазин в Габрово се изправиха пред съда

...
11.04.2019 / 16:11

Петко Асенов, роден през 1989 година, Йордан Асенов, негов брат, роден през 1999 година и Никола Монев, роден през 1998, се изправиха пред Районния съд в Габрово днес. Тримата са обвинени от Прокуратурата в побоя над служител в магазин 2+2 през нощта на 7 април в Габрово.

Осъждани са, излежавали присъди за умишлени и тежки престъпления – става въпрос за кражби и грабежи. Петко и Йордан са братя, но живеят на различни места. По-малкият – Йордан, живее в една къща с Никола, който, макар да е по-голям от него, му е племенник.

Двамата братя Петко и Йордан работят в Общинско предприятие „Благоустрояване”. По неофициална информация вече са освободени. Занимават се със сметосъбиране. Петко от 8 месеца, Йордан от три. В своя защита, за да не бъде задържан Петко изтъкна, че се грижи за петгодишен син, който в момента е под грижите на жената, с която живее на семейни начала, но тя не е майка на детето. Йордан също полага грижи – той за болни родители.

Никола Монев пък изтъкна здравословните си проблеми, свързани с костната система и полагането на грижи за по-възрастни хора – очевидно същите, за които се грижи и Йордан. Адвокатите се позоваха на това, че обвиняемите са роми, а медии и политически кръгове са в основата на натиска за тяхното задържане. Ако записът от камерите не е пуснат, днес нямаше да сме в тази зала, каза един от адвокатите. Друг адвокат изтъкна, че ситуацията е нагнетена от Фейсбук и улицата, което не вещае нормално протичане на процеса.

Защитник обрисува ситуацията така: три момчета се сбили, хора се събират, обикалят улици, трошат на местата с ромско население. Един вицепремиер дава интервюта в Габрово, друг в София свиква Съвет по сигурността, заради ситуацията в Габрово.

В залата на Съда бе заявено, че адвокати са получавали заплахи да не защитават трите лица. Обвиняемите изтъкнаха, че съжаляват за случилото се и обвиха, че няма да се повтори. Специално Петко Асенов и адвоката му поддържаха тезата, че той не е нанасял удари, а се е опитвал да разтърве биещите се. Решението дали тримата остават в ареста и дали ще бъдат отведени във Велико Търново ще бъде обявено в 14:30 часа днес.

Източник: Дарик
 
 

Copyright © 2008-2020 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев