Полиция влезе в ТЕЛК-Благоевград. Проверяват се пет експертни решения, издадени през 2018 г. и обжалвани в НЕЛК-София

ТЕЛК-Благоевград
11.04.2019 / 16:55

Полиция влезе днес по обяд във Втори състав та ТЕЛК-Благоевград.

Проверяват се пет експертни решения, издадени през 2018 г., които в момента се обжалват в НЕЛК-София, предаде БГНЕС.

Проверката е извършена от служители на сектор "Икономическа полиция” към Първо РУП-Благоевград, иззети са документи.

"Нито НЕЛК (Национална експертна лекарска комисия), нито Министерството на здравеопазването ни обръщат внимание, работата ни се увеличи няколко пъти, но никой не ни обръща внимание, имаме 12 задължения, но никакви права”, каза пред БГНЕС ръководителят на Втори състав на ТЕЛК д-р Олег Кашукеев.

В Благоевград функционират два състава на ТЕЛК. Според д-р Кашукеев "не можеш на никого да се оплачеш, няма кой да те чуе".

"От сутринта съм приел 12 пациенти, повечето онкоболни, а другата комисия (Първи състав - б.р.) само документи преглеждат, никой не желае да се зарови в дейността на ТЕЛК-овете, защото "ще се размирише здраво”, оплака се докторът.

Според него правят някакви проверки, те са рутинни както във всички ТЕЛК-ове в страната, но корупцията е не само тук, а навсякъде - "горе”, уточни д-р Кашукеев.

Проверяваните от полицията днес пет решения на този състав на ТЕЛК са обжалвани и в момента чакат становище в НЕЛК-София.

Подадените възражения до НЕЛК вече са масова практика след като преди малко повече от година бе променена наредбата. С тези изменения се намалява процента на инвалидност при преразглеждане на решенията, и то предимно при най-масовите заболявания - сърдечно съдовите. Така издадените от ТЕЛК решения, се обжалват пред НЕЛК, там за становище се чака над година, и обикновено след разглеждането им, по-висшата инстанция потвърждава решението на ТЕЛК-овете. Но така подалите жалби губят повече от година.

Източник: vesti.bg
Снимка: БГНЕС
 
 

Copyright © 2008-2020 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев