Папа Франциск е в бежанския лагер във „Враждебна” в София

Папа Франциск
06.05.2019 / 08:46

Във втория ден от апостолическото си пътуване в България папа Франциск се среща със семейства от центъра на настаняване на бежанци в столичния квартал "Враждебна". След това ще отпътува за град Раковски, където го очаква най-голямата католическа общност у нас.

В Раковски Светият отец ще участва в Света литургия с първо причастие и ще произнесе реч пред местните хора. В късния следобед папата ще се върне в София за кулминацията на своето посещение - събитие за мир с представители на различни вероизповедания.

От Българската православна църква обявиха, че техният представител Западно и средно европейският митрополит Антоний ще присъства, но няма да участва в събитието.

Няколко хиляди католици се подготвят за срещата си с папа Франциск в Раковски. Сред тях 200 деца, които ще приемат първото си причастие по време на литургия в църквата "Пресвето сърце Исусово". В църквата ще се съберат около 750 души, а за останалите са предвидени видеоекрани навън, така че да виждат и чуват папата.

В друга католическа църква, "Свети Архангел Михаил", Светият отец ще се срещне с католическата общност и ще произнесе реч. Там той ще бъде запознат с традициите и българския фолклор. Светият отец ще отдаде почит и на папа Анджело Рокари, известен като папа Йоан 23-ти, наричан и "Българският папа", защото в 10-годишния си престой в страната ни е бил в качеството си на нунций. Франциск ще поднесе цветя пред портрета на "Българският папа" в храма "Архангел Михаил".

Преминавайки между двата храма от кв. „Ген. Николаево” към кв. „Секирово“ в Раковски, главата на Римокатолическата църква ще се придвижи с папамобила.

Кулминационното събитие с участието на главата на Римокатолическата църква ще се проведе в София на площад "Независимост". Това са така наречените послания за мир, в които ще участват представители на различни вероизповедания, а от страна на Българската православна църква ще бъде осигурено само присъствие, без участие.

Шест деца от всички шест вероизповедания ще държат запалени факли, символ на светлината на мира, разказа в ефира на Дарик говорителят на Католическата църква у нас Ива Михайлова: "Мисля, че в тези дни след последните събитията, след престъпленията и атентатите на религиозна основа това ще бъде един хубав знак, че представителите на различни религии искат да кажат "да" на мира, "не" на насилието и че Господ събира хората не за да ги разделя и да ги противопоставя един срещу друг, а за да покажат, че споделят общи ценности, част от които е мирът, толерантността, любовта към ближния".

Във връзка с посещението на Раковски на папската делегация, за кратки интервали от време преди обяд и в следобедните часове ще бъде спряно движението по автомагистрала „Тракия” в участъка от 119-ти до 165-ти км, съобщават от Агенция "Пътна инфраструктура".

Заради Деня на храбростта и празника на Българската армия, както и папската визита, в София също има промени в движението в трите почивни дни (вижте тук подробно).

Мотото на посещението на папа Франциск е "Мир на земята". Това е второто посещение на глава на Римокатолическата църква у нас след визитата на папа Йоан Павел Втори през 2002 година. Във вторник папа Франциск заминава за Северна Македония, а на летището в София ще го изпрати премиерът Бойко Борисов.

Източник: Дарик
Снимка: БГНЕС
 
 

Copyright © 2008-2020 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев