В Сливен връчиха Националната награда „Константин Константинов” за принос в детското книгоиздаване за 2019 г.

Връчване на наградата "Константин Константинов"
10.05.2019 / 11:45

Снощи на официална церемония в Сливен бе връчена Националната награда „Константин Константинов“. Събитието се състоя в голямата зала на Драматичен театър „Стефан Киров“ и бе съпътствано с тържествен концерт.

В категория „Автор“, наградата бе връчена на Елена Павлова.

Елена Павлова e родена през 1974г. в гр. Варна. Завършила е Компютърни технологии. Работила е в издателство „Мега”. В момента е писател на свободна практика и преводач. Започва да се занимава с писане от най-ранна възраст първоначално с поезия, а после и с проза като на 13г. печели първата си награда от анонимен конкурс за възрастни. Под псевдонимите: Лени Кинг, Ким Нюмън, Върджил Дриймънд, Елайджа Джауит и Кристофър Макдоуел е издала над 25 книги-игри, както няколко романа. Нейни творби са включени в различни сборници за фентъзи и фантастика.

Съвместно с художника Петър Станимиров създават четирилогия на фентъзи-приказката от поредицата „Пръстенът на нибелунга”/ „Рейнско злато” (2014), „Валкирия” (2015), „Зигфрид” (2016) и „Залезът на боговете” (2017)/ по либретото на едноименната опера на Вагнер. През 2018г. излиза романът ѝ за деца и юноши „Камен и пиратите от 5г”. Освен като автор, Е. Павлова е позната и като преводач, основно в областта на фантастиката и фентъзито на известни автори като Стивън Кинг, Дийн Кунц, Джеймс Уайт, Роджър Зелазни, Глен Кук, Андрю Нортън, Робърт Хауърд, Питър Уотс, Алистър Рейнолдс, Джон Скалзи и мн. др. Носител е на над 20 литературни награди за къса проза, фантастика и фентъзи. Получава Националната награда „Константин Константинов” за 2019 г. в категория „Автор” за книгата „Камен и пиратите от 5г” (ИК „Софтпрес”,2018).

В категория „Илюстратор“, наградата бе връчена на Виктор Вертер Паунов. Той е роден е на 17.11.1957г. в гр.София. Завършил е Националната художествена академия, специалност „Илюстрация и оформление на книгата“. Работил е като художествен редактор в издателствата „Наука и изкуство“, Издателство на БАН“, „Петър Берон“, „Военно издателство“. От 1994г. е редовен преподавател по илюстрация и графичен дизайн в катедра „Книга и печатна графика“ на Националната художествена академия. От 2004 г. е доцент, а от 2010 – професор. Проектирал е дизайна и илюстрациите на над 700 печатни издания, включително над 50 издания за деца и юноши. Има над 20 участия в общи художествени изложби и биеналета по илюстрация в България и чужбина, както и 6 самостоятелни изложби-илюстрация. Носител на редица награди и отличия, между които: Наградата на сдружение „Българска книга и печат“ за илюстратор на годината/1989/; Голямата награда за илюстрация на името на Борис Ангелушев за цялостно представяне/1990/, Наградата на

IBBY (Международната организация за литература и книги за деца към ЮНЕСКО) за български илюстратор за деца /1998/, Специална награда за детска илюстрация на Националната агенция за защита на детето /2006/, четири номинации за наградата „Хр. Г. Данов“ – категория „Илюстратор” за 2004, 2007, 2010, 2011 г. и др. Получава Националната награда „Константин Константинов” за 2019г. в категория „Илюстратор” за илюстрациите си към книгите „Котаракът Франт и загадъчният остров”/ИК „Ентусиаст”, 2018г./ и „Приказка за Ежко Измишльоткин и къртицата Софица”ИК „Атеа”, 2018г./

В категория „Издателство“, наградата бе дадена на Издателство „Ателие за българска детска литература “Горната земя”. Макар и да съществува на издателския пазар едва от малко повече от две години издателството успешно реализира основната си цел - да издава само детски книги и те да са от съвременни български автори, илюстрирани от български художници. Политиката на издателството е да открива нови български писатели и да ги насърчава да пишат за деца като им възлага написването на книги специално за издателството. Получава Националната награда „Константин Константинов” за 2019г. в категория „Издателство” за книгите: „Злостории” на Явор Цанев, „Пейзажи с Лолита” на Николай Милчев, „Коледни приказчици” на Весела Фламбурари, „Часовникът, който върви назад” на Христина Панджаридис и „Проклятието на индианското злато” на Калоян Захариев, издадени през 2018 г.

Категория “За цялостен принос” – награда не се присъди.

За пръв път в историята на фестивала се присъжда и награда на детско

жури в категория „Автор”. Детското жури с председател Елена Котова/16г./. определи за носител на наградата писателят Явор Цанев за книгата му „Злостории”.

Явор Цанев е роден през 1971г. в гр. Русе. Завършил е Книгоразпространение в КБИ-София и Библиотечно-информационни дейности и Медии и реклама във ВТУ „Св.св. Кирил и Методий”. През 1996г. създава издателство „Гаяна“. От 2012г. издава списание „Дракус” - за фантастика, фентъзи, крими и разкази на ужаса, в което се публикуват

основно български автори.. От 2014 г. издава книжната поредица „Дракус”.

Наградите бяха връчени от председателя на Народното събрание Цвета Караянчева – патрон на Националния фестивал на детската книга, кмета на Сливен Стефан Радев, заместник-министърът на културата Румен Димитров и директорката на РБ „Сава Доброплодни“ д-р Росица Петрова-Василева.

Тази сутрин на пресконференция в Драматичния театър „Стефан Киров“ в Сливен, наградените споделиха своите първи реакции и вълнения от връчените отличия.

Още снимки от новината

...
Тържествен концерт
...
...
...
Първи реакции на носителите на Националната награда "Константин Константинов"

 

Текст, снимки и видео клипове: Станимир Петков
 
 

Copyright © 2008-2020 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев