Хванаха „ало“ измамници с дълги криминални досиета

Смартфон
11.05.2019 / 13:57

Служители на сектор „Измами“ в Главната дирекция „Национална полиция“ и Седмо РУ-СДВР в София са установили трима мъже, участвали при извършването на телефонни измами.

И тримата са криминално проявени и е установена ролята на всеки един от тях в схемата, съобщиха от МВР.

За мъж на 37 г., криминално проявен и осъждан, е установено, че е фактическият извършител (въртач). А другите двама, мъж на 19 години, с множество регистрации за кражби, наркотици и обсебване и мъж на 32 години, са били изпратени да вземат парите.

Телефонната измама е извършена по схемата „събиране на дарение от името на общински служител“. Извършителят се представил за служител на Столична община и под предлог дарение за предоставяне на социална услуга - транспортиране на възрастни хора в неравностойно положение от Варна до София и настаняването им в социални домове в София, присвоил от пострадалия пари.

19-годишният и 32-годишният са установени непосредствено след вземане на паричната сума от пострадалия, а третият - фактическият извършител - малко по-късно същия ден. По случая е образувано досъдебно производство.

При проведените действия по разследването у тримата е намерена и иззета паричната сума - предмет на измама, мобилни телефони, SIM-карти, включително и ползваната за осъществяване на измамата и др.

Фактическият извършител и 19-годишното „муле“ са привлечени като обвиняеми по до съдебното производство и са задържани за срок до 72 часа. Работата продължава под надзора на прокуратурата.

Източник: МВР, пресцентър
Снимка: pixabay.com
 
 

Copyright © 2008-2020 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев