Хакери източиха 1 милион лева от българска компания

Хакер
12.05.2019 / 11:55

Главната дирекция за борба с организираната престъпност (ГДБОП) разследва случай, в който хакерите са изтеглили 1 милион лева от сметките на българска компания. Това съобщи началникът на отдела за престъпления в кибернетичното пространство в интервюто на дирекция "Явор Колев" за вестник "Труд".

Той обясни, че това е най-голямата вреда за българската компания от компрометирана бизнес комуникация.

"Почти всяка седмица в отдела за престъпления в кибернетичното пространство има нов представител на увредена българска компания от компрометирана бизнес комуникация. Хакерите получават достъп до комуникация с чуждестранен контрагент и в подходящо време сменят банковите си данни, за да прехвърлят парите. всички знаят - сигурност и защита, но по желание и воля на ръководството на компанията постигаме огромни резултати ”, казва Явор Колев.

Той призовава всички отговорни мениджъри да осъзнаят предизвикателствата на днешното киберпространство и да инвестират в компетентен ИТ персонал и да ангажират всички свои служители.

"Прякото въздействие върху българския бизнес и интернет потребителите в страната са предимно криптографски атаки, злонамерен код е прикрепен към фишинг имейл, който криптира всички важни потребителски данни, изискващи откуп в цифрова валута." Жертвите на такова кибер престъпление са от всякакъв калибър, с изключение на правителствени и неправителствени организации, министерства, училища и т.н. ”, заяви ръководителят на Cyber ​​Security в DGCOC.

Според него българските фирми в момента са неподготвени за широк кръг от кибер-атаки.

Източник:
Sofia Photo Agency
www.novinite.com
 
 

Copyright © 2008-2021 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев