Новият главен прокурор е добре да бъде от прокуратурата, смята Георги Чолаков

Георги Чолаков
16.05.2019 / 17:01

Независим орган трябва да разследва главния прокурор, ако има съмнение за извършено престъпление. Такова мнение изрази председателят на Върховния административен съд (ВАС) Георги Чолаков пред журналисти след среща с държавния глава Румен Радев.

Това е поредната консултация на "Дондуков" 2 по повод предстоящия избор на нов обвинител №1, чийто мандат изтича.

Освен процедурата по избор Георги Чолаков и Румен Радев са обсъдили и законодателните предложения, които готви правосъдния министър.

В контекста на темата за ограничаване на правомощията на главния прокурор, Чолаков коментира, че и в момента прокурор няма законова забрана да образува производство срещу главния прокурор, но това фактически трудно би се случило.

"Законът в момента предвижда предсрочно прекратяване на мандата на тримата големи. То е разписано както в Конституцията, така и в Закона за съдебната власт. Ако обаче допълнително се предлагат някакви нови основания следва да бъдат обсъдени, за да видим какви са тези основания и съответно кой точно орган ще прави тази процедура", обясни Чолаков.

"Няма предвидена хипотеза за временно отстраняване, което според мен трябва да се предвиди, защото там според мен има празнина в закона. Аз подкрепям това, защото действително, ако се повдигне обвинение срещу един от тримата големи, той не може да остане да изпълнява функциите си и следва да бъде отстранен временно до приключване на производството. Това в момента не е уредено", посочи още председателят на ВАС.

Георги Чолаков отбеляза още, че и в момента прокурор няма законова забрана да образува производство срещу главния прокурор, но "фактически, това трудно би се случило".

Източник: БТА
Снимка: БГНЕС
 
 

Copyright © 2008-2020 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев