Българският министър на енергетиката: България като член на ЕС стриктно спазва основните цели и приоритети в енергийния сектор

Европейски съюз
17.05.2019 / 16:58

"България като член на ЕС стриктно спазва основните цели и приоритети на Европейския съюз в енергийния сектор", заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова на осмата енергийна конференция, посветена на перспективите за развитие на сектора в региона югоизточна Европа откри днес в София Хотел Балкан.

По думите й, най-важните приоритети са функциониращ енергиен пазар, гарантиране на енергийната сигурност, насърчаване на мерки за енергийна ефективност и плавен преход към декарбонизирана икономика.

Министърът на енергетиката посочи, че Европа е определила правна основа в най-амбициозния енергиен пакет "Чиста енергия за всички европейци".

Петкова добави, че голяма част от инициативите в този законодателен пакет са станали факт в рамките на българското евро-председателство.

Успешно приключиха преговорите за промени в директивите за възобновяеми енергийни източници, за енергийна ефективност, както и няколко регламента. Според министъра на енергетиката това са изключително важни документи, които отсега нататък, през следващите години, ще дадат визията и развитието на енергетиката в цяла Европа.

"Приоритетите на България в областта на енергетиката са тези, които определят нашето европейско семейство", посочи Теменужка Петкова.

Източник:
Sofia Photo Agency
Снимка: pixabay.com
 
 

Copyright © 2008-2019 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев