Отменена от съда формула отново ще мери парното

Сметки
24.05.2019 / 10:29

Новата формула за дялово разпределение на сметките за парно и топла вода е старата, но с козметични промени. Така енергийното министерство тънко финтират решението на тричленния съдебен състав на Върховния административен (ВАС) съд от април, който я отмени и определи като несправедлива за потребителите.

В т.нар. нова формула за сградната инсталация е променена единствено, като е добавен коефициент за сгради с отоплителни инсталации със скрито изпълнение по проект, а всичко останало е преписано от старата. „Промените“ се предлагат в наредбата за топлоснабдяване от ръководеното от Теменужка Петкова ведомство.

На потребителите отново ще им се начисляват сметки които не са изчислени на база действително потребление. Меко казано предложението за изменение не е на място, защото в момента се изчаква и решението на петчленката на ВАС, категорични са енергийни експерти.

В наредбата се предвижда овластяване на етажната собственост да определя размера на сградната инсталация също е спорен. Фиксираният процент може да бъде не по-малко от 20% и не повече от 40 на сто от енергията за отопление в сградата и фирмата за дялово разпределение не може да им се бърка в избора. Така може да се стигне до нови между съседски спорове на тема топло, защото крадците на енергия ще искат по-висок процент, разпределен между всички, за да плащат по-малко.

Топло инженери твърдят, че процентът трябва да бъде около 10. Стойностите са завишени, за сравнение преди години процентът сградна инсталация беше между 15 и 30 на сто.

Разпоредбите предвиждат във високо етажните сгради, в които има отоплителни инсталации с повече от една зона с открито изпълнение по проект, общото събрание ще може да избере различен за всяка зона процент сградна инсталация. Ползващите парно на по-ниските етажи ще плащат повече, защото са по-близо до абонатната станция. Ако наредбата бъде приета в този вид, ще бъде оборвана в съда, заканиха се няколко потребителски организации пред „Монитор“.

Един от новите моменти е и отчитането на парното дистанционно. Това и сега се предлага от фирмите за отчитане, но за да стане факт, е необходимо целият вход да има уреди за отчитане от разстояние не само на топломерите, но и на водомерите. Така инвестицията става трудно постижима за едно домакинство.

Източник: Монитор
 
 

Copyright © 2008-2019 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев