Увеличават се паметниците в Двора на кирилицата в Плиска

Дворът на кирилицата в Плиска
25.05.2019 / 11:08

Около 15 нови паметници тази година ще станат част от алеята на писателя в кирилския двор на Плиска. Това съобщи в интервю от Дарик с Карен Алексанян, който създаде комплекса преди четири години. Почти 40 бюста на художници от различни страни, които са написали на кирилица.

Освен уникално изработените писма, на кирилския двор има картинна галерия, свързана с азбуката и обръщането на българите, както и восъчни фигури - ученици на Кирил и Методий и всички български владетели, които царували в Плиска.

Карен Алексанян дойде в България известно време в средата на 90-те години. Но освен че е пребивавал в нашата страна, той е създал Кирилския двор Плиска преди четири години. Той купува земя и прави комплекса "Стара Плиска".

"Всички букви от българската азбука бяха подредени на кирилицата, а те бяха направени в Армения от най-добрия арменски каменодел, всяко писмо с тегло между 400 и 500 кг, донесохме ги с две ТИР и майсторът дойде от Армения в лично ги монтирам ”, казва Алексанян.

"Има няколко азбуки в света с известни творци, например, никой не знае кой е създал латиница, гръцка, арабска или китайска азбука. Затова заслужава да има свой собствен музей", добави създателят на кирилицата.

Карен Алексанян подчертава, че Плиска е най-значимият град в нашата история и в историята на средновековната Европа. "9-ти век, Плиска е най-големият град в Европа, около 23 квадратни километра, след това Рим е бил 14 квадратни километра, а Константинопол 17 квадратни километра", добави той.

В двора на кирилицата в Плиска могат да се видят восъчните фигури на Климент, Наум и Ангеларий, които обработват глаголицата на кирилица. На втория етаж са фигурите на всички владетели на България, които са царували в Първата българска столица. В алеята на писателите сега се помещават монументални бюстове на художници, които пишат на кирилица.

Източник:
Sofia Photo Agency
www.novinite.com
 
 

Copyright © 2008-2020 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев