Еврозоната с рязък спад на инфлацията и най-ниска безработица от 10 години

Знаме на ЕС
04.06.2019 / 14:13

Инфлацията в еврозоната рязко спадна до 1,2% през май, показват данните, оповестени от АФП. Анализаторите, анкетирани от компанията за данни „Factset“, прогнозираха по-скромно понижение на инфлацията до 1,4% спрямо 1,7% от април.

Междувременно безработицата в еврозоната е спаднала до 7,6% през април, при 7,7% през март. Това отбеляза най-ниската ставка, регистрирана в единния валутен блок от 19 държави от август 2008 г., пише БГНЕС.

Спадът на потребителските цени се оповестява ден след като данните показаха, че производството в еврозоната е спаднало до шестгодишно дъно през май. Това се съчета с опасенията, че сътресенията в международната търговия, причинени от протекционистичната офанзива на американския президент Доналд Тръмп срещу Китай и други партньори, дестабилизират световната икономика.

Икономистите твърдят, че доверието на инвеститорите е разтърсено от водената от САЩ търговска война, оказвайки натиск върху управителите на ЕЦБ да направят повече за стимулиране на икономиката, когато се срещнат в четвъртък.

Мощта на ЕЦБ обаче е ограничена след години на много ниски нива и редица безпрецедентни стъпки за стимулиране на кредитирането и растежа в Европа.

Източник: novinite.bg
 
 

Copyright © 2008-2019 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев