До 90 дни ще стане ясно кои инвеститори имат интерес към АЕЦ „Белене“

Кран
05.06.2019 / 16:26

Процедурата за избор на стратегически инвеститор за АЕЦ "Белене" бе публикувана на 22 май в официален вестник на ЕС и вече тече 90-дневният срок, в който потенциалните партньори могат да подадат заявления за участие в проекта, каза днес министърът на енергетиката Теменужка Петкова в обръщението си към участниците в традиционната международна ядрена конференция Булатом, която започна край Варна.

Тя посочи, че възможностите по проекта са по-широки - освен за стратегически инвеститор, кандидатите могат да депозират интерес за притежаване на миноритарен дял от компанията или за сключване на договор за изкупуване на електрическа енергия от големи индустриални консуматори. По думите на Петкова към момента има предварително заявен интерес от няколко големи компании от Китай, Русия, Франция, САЩ.

Проектът "Белене" ще има не само национално, но и регионално значение, допълни Петкова. Тя припомни, че България експлоатира АЕЦ "Козлодуй" от десетилетия при най-високи стандарти на безопасност. По думите й приоритет за правителството е удължаването живота на 5-и и 6-и блок на централата. За пети блок това вече е факт, а сега се очаква лицензия и за шести, посочи Петкова.

Изграждането на АЕЦ "Белене" ще позволи да преаранжираме микса си, каза председателят на УС на Булатом Богомил Манчев. Според него засега само атомната енергия и възобновяемите източници не могат да задоволят цялото потребление, така че страната ни не бива да задрасква с лека ръка въглищата. Нужно е обаче да започнем да развиваме и водородните технологии, като това ще помогне да постигнем беземисионна енергетика, каза Манчев. Той каза още, че би било много добре, ако държавата стане мажоритарен участник в проекта "Белене".

Възобновяемата енергетика тепърва ще се развива, бе мнението на председателя на парламентарната комисия по енергетика Валентин Николов. Според него зелената тема ще става все по-актуална, особено с оглед резултатите от изборите за ЕП. Николов допълни, че в близките години голямо предизвикателство ще е осигуряването на кадри, не само за атомната, но и за другите сфери на енергетиката.

Зам.-председателят на парламентарната комисия Таско Ерменков посочи, че България трябва да бърза максимално с реализацията на "Белене", тъй като много държави на Балканите и в Източна Европа имат проекти в сферата на ядрената енергетика. Не бива да допускаме никакви забавяния, за да не се окаже, че новата атомна централа няма къде да пласира продукцията си, посочи Ерменков.

Източник: БТА
 
 

Copyright © 2008-2020 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев