След изборите за Европейски парламент - какво ще се случи след това?

Европейски парламент
13.06.2019 / 13:40

Над 200 милиона европейци гласуваха на изборите от 23 до 26 май, което доведе до повишаване на избирателната активност от 42,61% през 2014 г. до 51% през 2019 г. Новото законодателство ще започне на 2 юли.

Преди първото пленарно заседание през юли политическите групи провеждат учредителни заседания. Една политическа група трябва да се състои от поне 25 членове на ЕП, избрани в най-малко една четвърт от държавите-членки (т.е. най-малко 7). За да бъде официално призната от 2 юли, политическите групи трябва да уведомят председателя за състава си до 1 юли.

 

Учредително пленарно заседание 2-4 юли - Избори

Новоизбраните членове на ЕП ще се срещнат в пленарно заседание на Парламента в Страсбург от 2 до 4 юли, за да изберат своя председател, 14 заместник-председатели и пет квестори.

Парламентът ще гласува и числения състав на постоянните и подкомитетите на Парламента, като по този начин ще започне новия законодателен мандат. В следващите седмици комисиите ще проведат първите си заседания, за да изберат съответните си председатели и заместник-председатели

 

Избор на председател на Европейската комисия

Първата възможност Европейският парламент да избере председателя на Комисията е сесията на юли II (15-18 юли). Той или тя се нуждае от абсолютно мнозинство в Парламента (половината от съществуващите членове на ЕП плюс една, т.е. 376). Ако кандидатът не получи необходимото мнозинство, държавите-членки трябва да предложат друг кандидат в рамките на един месец (Европейският съвет действа с квалифицирано мнозинство).

През 2019 г. европейските политически партии отново представиха кандидати за председател на Комисията. В изявление от 28 май, конференцията на председателите на ЕП (председател на ЕП и ръководителите на групите) се ангажира с „водещия процес на кандидатстване, така че следващият председател на Комисията да е осъзнал своята програма и личност преди изборите и да участва в европейска кампания. ”

 

Какво ще кажете за комисарите?

Съветът, съгласувано с новоизбрания председател на Комисията, приема списък на кандидатите за членове на Комисията, по един за всяка държава-членка. Тези кандидати за членове на Комисията се явяват пред парламентарните комисии в своите бъдещи сфери на отговорност (изслушванията вероятно ще се проведат през октомври).

 

Недовършена работа

Всички гласове, взети от Парламента преди изборите, остават правно валидни за следващия Парламент.

По отношение на законодателната дейност, която не е достигнала пленарното заседание преди изборите, свършената работа (например в комисията) по време на предходния парламентарен мандат изтече, освен ако новата Председателска конференция на Парламента (председателят на ЕП и ръководителите на политическите групи) реши да продължи работата вече са направени за тези файлове.

Източник: https://www.europarl.europa.eu
Снимка: sliven.net
 
 

Copyright © 2008-2019 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев