Преразказ върху „Богатствата на момъка“ писаха седмокласниците

Матура
17.06.2019 / 15:45

Преразказ върху творбата „Богатствата на момъка“ на Георги Русафов писаха учениците на изпита по Български език и литература от Националното външно оценяване след 7 клас.

Рано сутринта в просветното ведомство беше изтеглен вариант 1 за днешния изпит.

Проверката на писмените работи ще става електронно след като бъдат сканирани, както е при Държавните зрелостни изпити, затова седмокласниците трябваше да пишат с черен химикал. Тестът с верните отговори ще бъде качен на сайта на образователното министерство след 16 ч.

Над 61 хиляди са седмокласниците тази година, а броят на оценителите е съобразен с това колко са децата в съответната област като са предвидени и резервни оценители, обясни зам.-министърът на образованието Таня Михайлова, след като беше изтеглен изпитният вариант:

„Всяко регионално управление в страната е издало заповед със списък на оценители и с резервни оценители. Ние ще следим процеса, защото притесненията са абсолютно разбираеми, тъй като за първи път се прави оценяване в електронна среда. Искам да припомня, че първата година, когато бяха държавните зрелостни изпити изцяло в електронна среда, беше определена норма за писмени работи, които се проверяват на ден. Самите проверители искаха повишаване на работите, които да проверяват, защото се оказа, че в електронна среда този процес става наистина малко по-ефективно и малко по-бързо. Във всяка комисия има резервни оценители и смятам, че оценяването ще бъде успешно и нормално и в срок.“

Изпитът по математика на седмокласниците е на 19 юни, те могат да се явят и на изпит по чужд език на 21 юни, но той не е задължителен и изрично се заявява. Резултатите от НВО след 7 клас ще излязат до 27 юни, а от 3 до 5 юли ще се подават документи за участие в класирането. Това ще става само по електронен път както от вкъщи, така и от училищата-гнезда, за хората, които не използват интернет. Днешният тест с верните отговори ще бъде качен на сайта на образователното министерство след 16:00 ч.

Георги Русафов е смянтан за един от признатите майстори на детски приказки у нас, известен е и като най-добрият приятел на Ангел Каралийчев. Роден е на 27 септември 1912 г. в Берковица в семейство на чиновник. Шест години учителства в села около Враца, а от 1939 г. е в София.

От 1945 до 1972 г. работи като технически редактор в издателство „Народна младеж“. Първата му книга с преразказани народни приказки „Бабината питка“ излиза през 1945 г. Следва редица от народни и авторски приказки: „Чудният пръстен“, „Готованко и воденичарят“, „Голчо от Голтупан“, „Юнакът със златните коси“, „Съкровищата на Рудан“, „Ваклин и неговият верен кон“, „Девойчето и зимните хали“, „Омагьосаната воденица“, „13 вълшебни приказки“.

Книгата му „И те са били деца“ съдържа биографични разкази за Иван Вазов, Ст. Чилингиров, Ангел Каралийчев, Елисавета Багряна, Вадим Лазаркевич. Приказките му са илюстрирани от някои от най-добрите български художници като Стоян Анастасов, Любен Зидаров, Борис Димовски. Творбите на Русафов са преведени на словашки, руски, немски и арабски език. Умира на 20 октомври 1981 г. в София.

Източник: Дарик
Снимка: ThinkStock/Getty Images
 
 

Copyright © 2008-2020 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев