Шенген: ръководство за европейската безгранична зона

Cars waiting to pass a border control
18.06.2019 / 14:41

Свободното за ЕС паспортно пространство, известно като Шенгенското пространство, е едно от най-осезаемите постижения на европейската интеграция. Научете за това в нашето ръководство.

 

Какво представлява Шенген?

Шенгенското пространство е един от стълбовете на европейския проект. От създаването си през 1995 г., когато паспортните проверки бяха премахнати в тази зона, гражданите на ЕС се ползват от правото на свободно движение. Това означава, че те могат да живеят, да учат, да работят и да се пенсионират навсякъде в ЕС. Туристите и фирмите също се възползват от тези права.

 

Страни от Шенген

Шенген включва 26 държави: 22 от ЕС и четири отвън: Исландия, Норвегия, Швейцария и Лихтенщайн.

Всички страни от ЕС са част от Шенген, с изключение на шест: Ирландия и Обединеното кралство, които поддържат откази и оперират със собствена обща зона за пътуване; както и България, Хърватия, Кипър и Румъния, които трябва да се присъединят към Шенген в даден момент в бъдеще.

 

Цел и ползи

До 3,5 милиона души пътуват през вътрешна граница на ЕС всеки ден. Свободното движение може на практика да доведе до различни права за различните категории хора, от туристи до семейства.

Всички граждани на ЕС могат да останат в друга държава от ЕС като турист до три месеца с валиден паспорт или лична карта. Също така те могат да живеят в друга държава-членка за работа, с право да бъдат третирани по същия начин като гражданите на тази страна. Предприемачите се ползват от свободата на установяване и студентите имат право да учат навсякъде в ЕС.

Закриването на вътрешните граници на ЕС отново би могло да доведе до прогнозни разходи между 100 милиарда евро и 230 милиарда евро за 10 години и да възпрепятства трансграничното пътуване до 1,7 милиона души.

 

Осигуряване на сигурност

Шенгенските правила премахват контрола по вътрешните граници, като същевременно хармонизират и засилват защитата на външните граници на района. След влизането в Шенгенското пространство хората могат да пътуват от една държава в друга, без да бъдат подлагани на гранични проверки. Въпреки това националните органи могат да проверяват хората на или в близост до вътрешните граници, ако полицейската информация и опит изискват временно засилване на надзора.

Шенген също така включва обща визова политика за краткосрочно пребиваване от граждани на държави извън ЕС и помага на участващите държави да обединят силите си в борбата с престъпността с помощта на полицейско и съдебно сътрудничество.

Шенгенската информационна система се засилва, за да осигури по-голяма сигурност на европейците.

 

Външни и вътрешни граници

Функционирането на шенгенските правила беше повлияно от увеличаването на миграционните потоци в ЕС през 2015 г. и от засилените опасения за сигурността, включително терористични и сериозни трансгранични престъпни дейности, водещи до повторно въвеждане на гранични проверки от няколко държави-членки.

Парламентът критикува продължаването на вътрешните гранични проверки в Шенгенското пространство в доклад, приет на 30 май 2018 г. Временни вътрешни гранични проверки в рамките на Шенгенското пространство са налице в продължение на три години. Членовете на ЕП настояват за по-ясни условия за използването им като крайна мярка.

 

Предизвикателства и отговори на ЕС

Управлението на миграцията и сигурността на външните й граници са предизвикателство за Европа. През 2015 г. са открити до 1,83 милиона незаконни преминавания на външните граници на ЕС. Въпреки че тази цифра е спаднала до 150,114 през 2018 г., ЕС се опитва да засили своя контрол на външните граници и да се справи по-ефективно с молбите за убежище.

Тези предизвикателства предизвикаха значителни промени в политиката за управление на границите. Това включва например създаването на инструменти и агенции като Шенгенската информационна система, Визовата информационна система, Европейската агенция за гранична и брегова охрана (Frontex) или нова система за регистрация на влизане и излизане на външните граници на Шенгенската зона.

Пътуващите, които не се нуждаят от виза, в бъдеще ще бъдат проверявани, преди да пристигнат в ЕС, използвайки Европейската система за пътна информация и разрешение (Etias), за да открият престъпници, терористи или всеки друг, който представлява риск, преди да пристигнат в ЕС , Тези проверки биха могли да започнат още през 2021 година.

В допълнение, членовете на ЕП одобриха планове да дадат на Агенцията на ЕС за гранична и брегова охрана постоянен корпус от 10 000 гранични служители до 2027 г., за да засили сигурността на Европа.

Още снимки от новината

Map of the Schengen zone
The Schengen zone is one of the pillars of the European project ©AP Images/European Union-EP

 

Източник: https://www.europarl.europa.eu
 
 

Copyright © 2008-2020 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев