Качват бъдещите шофьори на тренажори

Тренажор
21.06.2019 / 10:26

Бъдещите шофьори ще могат да се обучават в автошколите на симулатори по примера на пилотите на самолети. Това са част от промените, които се изготвят от работна група по заповед на министъра на образованието със задача да осъвремени темите и изпитните въпроси по теория.

Години не е правена актуализация на изпитите за правоспособност. Последната е от 2012 г. и сега се вкарва възможност малка част от обучението да се провежда на тренажор, с което да се подобри връзката между теория и практика.

Машините, които реално ще симулират ситуации, няма да са задължителни за школите, коментираха промените от Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“. Бившата ДАИ ще има ангажимент да приложи промените, но за тяхното изготвяне отговоря образователният министър.

Курсистите ще може както обучаващите се за пилоти да се запознаят с реалното управление на автомобил. „Системата предлага възможности за придобиване на знания при усложнени пътни ситуации които са трудно постижими при кормуване с реален учебен автомобил поради факта, че настъпват бързо и също така бързо отминават, без да оставят възможност на обучаемия да ги осъзнае, анализира и да си изработи правилен модел на действия за справяне с тях. Една от ползите на тренажора е да се премине максимално плавно от теоретичната към практическата подготовка“, коментираха автоинструктори пред „Монитор“. Повечето тренажори в школите са собственоръчно направени от ентусиасти по темата, показа проверка на вестника. Някой от тях предлагат и виртуална реалност включена е и възможност за симулиране на кормуване в различни - мъгла, дъжд, сняг, ден, нощ и т. н. Така в процеса на обучение за водач на моторно превозно средство се усвояват и упражняват едни от най-опасните маневри при кормуване, без това да доведе до някакъв риск за него, околните или имуществото им.

Школа в Стара Загора провежда подготвителен шофьорски курс за автомобил. Той е за навършилите 17 години и 9 месеца. Обучението е теоретично и практическо, а младежите се учат на безопасност на движението по пътищата и устройство на автомобилите. Част от практическото обучение за управление се провежда на именно автосимулаторите. Цената на предварителното обучение се приспада от шофьорския курс, който в момента е между 475 и 525 лева в града под липите.

Източник: Монитор
 
 

Copyright © 2008-2019 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев