Собственици на къщи за гости, които не ги ползват по предназначение, ще връщат пари

Къщи
13.07.2019 / 11:32

Собствениците на къщи за гости, които не са използвани по предназначение, ще трябва да върнат 4,5 млн. лева. Това съобщи министъра на земеделието Десислава Танева на 11 юли след направена проверка на всички къщи в страната.

Проверката установи, че 15 от 288 къщи за гости не функционират по предназначение, а за други 74 къщи се дължат допълнителни проверки поради подозрения за отклонение от правилата.

Общо 746 къщи за гости в България са построени с еврофондове, 288 са обект на мониторинг, 100% са проверени, съобщи министърът на земеделието. Ако те са в нарушение, ще се реши каква санкция ще бъде наложена на 74 от тях.

Собствениците на три от финансираните от ЕС къщи за гости са близо до кметовете: Луковит, Долна баня и Велинград, съобщи Десислава Танева. Къщите в първите два града функционират в съответствие със закона. Тази във Велинград ще бъде обект на санкция, добави тя.

Има два случая, при които собствениците на къщи за гости са свързани с длъжностни лица от ДФ “Земеделие” (ДФЗ). Една от къщите, в област Ловеч, принадлежи на родителите на служител на ДФЗ, обясни началникът на ДАГ Живко Живков.

Няма краен срок за нарушение на собствениците на къщи за гости да връщат субсидиите от ЕС, но могат да обжалват санкцията на SFA пред Върховния административен съд. Ако загубят делото си, но нямат пари за плащане, съдът може да постанови изпълнително производство.

Министерството на земеделието ще предаде цялата информация за нарушенията на прокуратурата.

Източник:
Sofia Photo Agency
www.novinite.com
 
 

Copyright © 2008-2019 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев