Урсула фон дер Лейен представя визията си пред членовете на Европейския парламент

Урсула фон дер Лейен очерта приоритетите си като председател на Комисията © Европейски съюз 2019 - ЕП
16.07.2019 / 14:00

В дебат с евродепутатите Урсула фон дер Лейен очерта визията си като председател на Комисията. Депутатите ще гласуват за нейната кандидатура, проведена с тайно гласуване.

Урсула фон дер Лейен очерта политическите си приоритети, ако бъде избрана за председател на Комисията, за депутатите в Страсбург тази сутрин.

Ето подбор на темите, които споменава по време на речта си.

След като идентифицира колективната нужда от „здравословна планета като най-голямото ни предизвикателство и отговорност“, г-жа von der Leyen предложи по-смели цели за емисиите, с намаление от 50% до 55% до 2030 г. и се ангажира да представи план за „Зелена сделка за Европа ”и европейският Закон за климата в рамките на първите 100 дни от неговия мандат. Тя също така обяви планове за устойчиви европейски инвестиции (също и чрез частично преобразуване на средствата на ЕИБ в „банка за климата“), за да предостави 1 трилион евро инвестиции в рамките на едно десетилетие.

Г-жа фон дер Лейен подчерта също, че ЕС трябва да създаде икономика, която да обслужва хората. За да се случи това обаче, "всеки трябва да сподели тежестта" - включително тези технологични гиганти, които извършват своя бизнес (и трябва да продължат да го правят) в Европа, но не отплащат на хората на Европа за достъпа им до ЕС и социалния капитал.

Повтаряйки ангажимента си за балансирано между половете колегия на комисарите по време на своя мандат, тя също така подчерта, че насилието срещу жените трябва да бъде решено решително; следователно тя би искала да определи насилието срещу жените като престъпление в европейските договори, успоредно с приключването на присъединяването на ЕС към Истанбулската конвенция.

Г-жа von der Leyen обяви ангажимента си за върховенство на закона като европейска стойност, като обяви, че възнамерява да създаде механизъм за наблюдение в целия ЕС успоредно със съществуващите мерки. Тя подчерта, че тези европейски ценности включват и задължението да спасяват живота на море и да се превърнат в хуманна гранична политика. Тя заяви подкрепата си за „нов пакт за миграцията и убежището“ и за реформата на Дъблинската конвенция, като добави, че възнамерява да гарантира, че персоналът на Фронтекс ще наброява 10 000 души не до 2027 г., а до 2024 г. и че всички страни трябва да поемат справедливия си дял от тежестта. на принципа на европейската солидарност.

По въпроса за европейската демокрация г-жа фон дер Лейен обяви двегодишна конференция за Европа от 2020 г., в която гражданите ще заемат водеща и активна роля. Тя също така подчерта необходимостта от укрепване на системата Spitzenkandidaten и преразглеждането на транснационалните списъци в бъдещите европейски избори. Тя също така заяви пълната си подкрепа за правото на инициатива на Европейския парламент, като се ангажира да представи законодателно предложение в отговор на всяка резолюция, приета с мнозинство от членовете на Парламента.

 

Реакции от политически групи

Manfred Weber (ЕНП, DE) потвърди подкрепата на своята група за г-жа von der Leyen. „Ние сме за Европа, която е справедлива, модерна и иновативна, сигурна, отворена и екологична. Ние ще изпълним тези обещания заедно с нея. Той приветства предложенията й за право на инициатива за ЕП и за подобряване на процеса на водещ кандидат, като казва: „Търговските сделки трябва да са минало.“

Iratxe García Pérez (S&D, ES) се оплака, че „европейската демокрация напредва твърде бавно“ и подчерта, че г-жа von der Leyen трябва да даде повече подробности за това как тя планира да отговори на исканията на гражданите и особено на младите хора, преди S&D да реши дали или да не я подкрепи. Подкрепата за устойчив растеж, по-строги действия за борба с бедността и обвързваща стратегия за равенство между половете са от съществено значение, добави Гарсия.

Дачиан Чолош (Renew, RO) каза: „Вече не можем да разочароваме милионите европейци, които казаха ДА на Европа. Те очакват ЕС да защитава върховенството на закона без колебание ”. Неговата група е готова да я подкрепи с една цел: обновяване на Европа. „Но преди всичко очакваме от вас истинско проевропейско ръководство. Европа не е администрация, а политическа амбиция ”, каза той.

Philippe Lamberts (Зелени / EFA, Белгия) заяви, че неговата група не е готова да предаде кормилото на Европейския съюз на Ursula von der Leyen в момент, когато „общата ни къща гори, климатът се влошава, има по-дълбоко неравенство и реакция на основните свободи и върховенството на закона “. Въпреки това, ако бъде избран, неговата група е готова да предостави подкрепата си „когато предложенията ще отговорят на екзистенциалните предизвикателства, пред които сме изправени“.

Йорг Меутен (ID, DE) обяви, че неговата група ще гласува против нея, заявявайки, че тя не е готова за работа и че няма убедителна визия за Европа. Той я критикува, че обещава твърде много различни, противоречиви неща на групите, за да си осигури подкрепа, напр. правовата държава или миграцията.

Raffaele Fitto (ECR, IT) помоли Ursula von der Leyen да изясни позицията си относно „механизма за върховенство на закона, на който сме в противоречие“ с политиката, която досега е провеждала Комисията.

По отношение на борбата с изменението на климата той каза, че е „щастлив за предложения като преходния фонд и банката за устойчиви инвестиции, но обсъждаме все по-амбициозни цели, без да казваме как да ги постигнем“.

Мартин Шиндер заяви, че неговата група няма да гласува за г-жа вон дер Лейен. Избирателите очакваха водещ кандидат за председател на Комисията, заяви той, а не министър на отбраната, което е сигнал „за продължаващата милитаризация и изолация на ЕС“. Той призова за прекратяване на политиките на строги икономии и за инвестиции в социалната сигурност, образованието, здравеопазването и борбата с изменението на климата.

Източник: https://www.europarl.europa.eu
 
 

Copyright © 2008-2019 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев