Обвиненият за атаката срещу НАП търсил данни за Борисов, Цацаров и Пеевски

Хакер
23.07.2019 / 14:49

Хакерът, атакувал НАП, търсил в източената информация личните данни на премиера Бойко Борисов, главния прокурор Сотир Цацаров и депутата от ДПС Делян Пеевски, съобщиха от прокуратурата.

От държавното обвинение продължават да твърдят, че въпросният хакер е компютърният специалист Кристиян Бойков, който миналата седмица бе арестуван, обвинен, а впоследствие пуснат на свобода с по-леко обвинение. Междувременно единодушно избраният вчера за единствен кандидат за нов главен прокурор – Иван Гешев, нарече Бойков „маша и оръдие” в чужди ръце и директно обвини работодателите му в кибер-рекет. Гешев определи случилото се едновременно като координирана атака срещу държавата, активно мероприятие и преследване на политически интереси. Твърденията му, според него, пък били безспорни и едновременно предстояло тепърва да се доказват.

При хакерската атака срещу НАП преди седмица изтекоха личните данни на над 5 милиона българи. Данните първоначално бяха изпратени до над 50 български медии, а впоследствие изтекоха в интернет за свободно сваляне. В общо две писма до медиите хакерът се представи за руски гражданин, женен за българка, заяви, че пробивите продължават от 11 години и, че „правителството ви е бавноразвиващо се, а състоянието на киберсигурността ви – пародийно”.

Изненадващо два дни по-късно в телевизионно интервю шефът на „Киберпрестъпност” в ГДБОП Явор Колев заяви, че за атаката вече имало арестуван. Задържаният се оказа 20-годишният Кристиян Бойков, който работи във фирма за киберсигурност. Бойков бе обвинен, а впоследствие пуснат на свобода с по-леко обвинение. И той и работодателите му отрекоха да са извършили атаката и категорично отказаха да разкриптират служебните си компютри, тъй като по думите им на тях се съдържат много конфиденциални данни за други техни клиенти.

Днес, отново в телевизионно интервю, единодушно избраният вчера за единствен кандидат за нов главен прокурор Иван Гешев, заяви, че разследващите вече разкриптирали единия от компютрите и в него открили „потресаващи неща”.

"Компютрите, които бяха иззети са криптирани с тежък софтуер за криптиране. "VeraCrypt" се казва. Твърди се, че той може да бъде разкриптиран в рамките нa десетилетие и то при използване на съвременни суперкомпютри. Благодарение на работата на български специалисти, единият служебен компютър беше отворен в рамките на 10 дни. Така че ние вече знаем, макар и една милионна част от това, което се съдържа в него, но то е потресаващо", разказа Гешев.

Как точно разследващите са разкриптирали харддиска за 10 дни, Гешев не обясни. Част от потресаващите разкрития на него е например това, че Бойков търсил в източената информация личните данни на Делян Пеевски, Бойко Борисов и Сотир Цацаров. Резултатът от всички търсения бил съхранен във файл, кръстен „Търсене за бивол”. Файлът бил обменян с друго лице, което от прокуратурата не пожелават да разкрият. Според разследващите Бойков държи на компютъра си всички изтекли данни от НАП, тъй като в друг файл с име „математика за домашно” се съдържали наименования на 106 бази данни и множество таблици, които били идентични с изтеклите в интернет. Датите на изтеклите файлове пък били променени с дата 10 ноември 1989-а.

Според Иван Гешев било ясно, че Бойков е „маша и оръдие” в чужди ръце и директно обвини фирмата му работодател, че се занимавала с кибер-рекет. Според Гешев думите му едновременно били безспорни и едновременно предстояло да се доказват:

"За нас е ясно, че този обвиняем е просто оръдие и маша. Разследването и основната версия, по която се работи, че фирмата, в която той работи, се занимава, ако мога така да се изразя, с нещо като кибер-рекет. Не случайно шефът му седеше постоянно до него в една телевизия, да не би да се изпусне нещо и да каже нещо повече", допълни Гешев.

Източник: Дарик
Снимка: pixabay.com
 
 

Copyright © 2008-2019 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев