Граждани протестираха в София срещу кандидатурата на Иван Гешев за главен прокурор

Протест
25.07.2019 / 13:48

Граждани се събраха на протест с искане за оттегляне на кандидатурата на Иван Гешев като главен прокурор, съобщава Дарик. Протестът се състоя пред сградата на Висшия съдебен съвет (ВСС), където се проведе третото от общо четири заседания, на които могат да бъдат издигани нови номинации за главен прокурор. Такива обаче не бяха предложени и днес. По този начин Иван Гешев засега остава единствената кандидатура, която беше издигната единодушно от всички 11 членове на прокурорската колегия към ВСС. Протестиращите обаче определиха Гешев като „новата бухалка на олигархията”, а кандидатурата му - като „безочлива и безпардонна”.

На протеста пред сградата на Висшия съдебен съвет, организиран от „Да, България” и „Демократична България”, се събраха с искане кандидатурата на Иван Гешев да бъде оттеглена.

Над два часа сградата на ВСС остана окупирана, а движението по ул. "Екзарх Йосиф" - блокирано. Стигна се и до напрежение, след като в началото на протеста се появи група от контрапротестиращи, които пък настояваха за оставка на председателя на ВКС – Лозан Панов. Контрапротестиращите бяха шумно освиркани и замервани с яйца и жълти стотинки. До сериозни сблъсъци обаче не се стигна.

В декларация магистратите от Апелативна специализирана прокуратура и Специализираната прокуратура застанаха категорично зад номинацията на Иван Гешев за главен прокурор и призоваха членовете на Висшия съдебен съвет да не се поддават на политически внушения.

Становището в негова подкрепа е подписано от близо 120 прокурори, следователи и съдебни служители, които работят там. То бе оповестено след протеста и контрапротеста пред ВСС по повод номинацията на Гешев за мястото на Сотир Цацаров.

Още снимки от новината

Протест

 

Източник: Дарик
Снимки: БГНЕС
 
 

Copyright © 2008-2019 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев