Отглеждането на повече от 5 прасета се води нелегален бизнес, гласи законът

Прасета
02.08.2019 / 18:15

Индустриалните свиневъди в България, които отглеждат около 1 млн. прасета годишно, призоваха за обявяване на бедствено положение в цялата страна и предприемане на всички задължителни мерки срещу разпространението на африканската чума по свинете.

Те се обявиха за спазване на законите и против протестите на собственици на прасета от така наречения "заден двор", които развиват нелегален бизнес с отглеждането и размножаването на повече от 5 прасета, и без задължителната регистрация. Един от големите производители на свинско месо, собственикът на комплекса в Голямо Враново Вихрен Димитров обвини правителството, че е бездействало в продължение на една година, вместо да се справи с прасетата в задните дворове.

Мерките за справяне с чумата по свинете са международни и ако не бъдат приложени, страната ни ще остане изолирана от обмена на продукти от свинско месо. С този аргумент Цветан Илиев от Асоциацията на индустриалните свиневъди подкрепи действията на правителството до момента. Той разясни и позицията на неговата и още няколко организации срещу протестите на хората, отглеждащи прасета в задните си дворове.

Според българското законодателство броят на прасетата не може да надвишава 5, забранен е разплодът и отглеждането на свине-майки.

"Повечето случаи на регистрани заболявания на чума в задните дворове са по 10, 15, 20, 30 броя животни. Тази бройка на отглеждане на животни не се гледа за задоволяване на лични нужди, а със стопанска цел - стоката да бъде продадена и да бъде реализиран някакъв доход. Това е вид нелегален бизнес и нелегален поминък", коментира Цветан Илиев.

Изпълнителният директор на свинекомплекс в Голямо Враново, където от четвъртък започна евтанизирането на прасета, упрекна правителството, че не е предприело навреме мерки да се справи с отглеждането на свине в задните дворове. Вихрен Димитров посочи като невярно твърдението, че в един голям обект трябва да бъдат умъртвени всички прасета.

"Европейската директива и нашата наредба разрешава дерогации (бел. ред. - от юрисдикцията, това означава частично отменяне на даден закон или правна норма). Ние постоянно пращаме проби. След първите няколко положителни такива отпреди седмица, всички други са отрицателни. Като има здрави животни, трябва да бъде направено всичко възможно те са се спасят", смята Димитров.

Към позицията на индустриалните свиневъди се присъединиха от Асоциацията на земеделските производители, Асоциацията на зърнопроизводителите, Асоциацията на месопреработвателите.

Източник: Дарик
Снимка: pixabay.com
 
 

Copyright © 2008-2020 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев