България се надява на инвестиции от японски автомобилен производител

Бойко Борисов
13.08.2019 / 16:50

България се надява японски автомобилен производител да инвестира в него. Инвестициите на Япония в България бяха в центъра на разговорите между премиера Бойко Борисов, външния министър Екатерина Захариева и първия японски дипломат Таро Коно.

Японският външен министър посещава България по покана на вицепремиера Захариева. Това е първото посещение на това ниво от 12 години насам.

Икономическото сътрудничество, Западните Балкани, общи ценности и подкрепа за политиката на Япония спрямо Северна Корея и Южнокитайско море - това са основните теми на дискусията между Таро Коно и Екатерина Захариева. Отчита се 40% увеличение на стокообмена, след като Шинцо Абе стана първият японски премиер, посетил България миналата година. Сега България се надява на още повече инвестиции:

„Много се надяваме скоро да видим производител на автомобили, а не само авточасти от Япония в България“, каза Екатерина Захариева.

От своя страна японският външен министър Таро Коно заяви, че проявява особен интерес към българския ИТ сектор.

"Япония се нуждае от висококвалифицирани ИТ инженери и България е силна в този сектор."

Япония развива инициативата за сътрудничество в Западните Балкани от миналата година, а България е основен фактор за стабилността на региона, каза Таро Коно. България и Япония разработват два съвместни проекта за страните от Западните Балкани - за управление на риска от бедствия и за насърчаване на малки и средни предприятия.

Японският външен министър обсъжда подкрепата в политиката за разоръжаване на Северна Корея и пълното прилагане на резолюциите на Съвета за сигурност на ООН, както и свободата на навигация в Южен Китай и Черно море.

Япония покани премиера Бойко Борисов да посети Токио до края на годината или в началото на 2020 година.

Източник:
Sofia Photo Agency
www.novinite.com
Снимка: novinite.bg
 
 

Copyright © 2008-2019 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев