Влияние на глобализацията върху заетостта и ЕС

Глобализация (снимка от Soo Ann Woon)
20.08.2019 / 13:16

Разберете колко цели ЕС да се възползва от глобализацията, като същевременно се справи с отрицателните си ефекти върху заетостта.

Глобализацията създава възможности за работа, но може да доведе и до загуба на работни места. Управлението на глобализацията, за да се възползва максимално от нея, е приоритет за ЕС, тъй като се опитва да създаде по-социална Европа, която да помага на съкратените работници да намерят нови работни места.

 

Възможности за работа в Европа

Броят на работните места, подпомагани пряко или косвено от износа на ЕС извън съюза, непрекъснато расте. Той се увеличи от 21,7 милиона работни места през 2000 г. до 36 милиона работни места през 2017 г. Всеки милиард износ от ЕС поддържа средно около 13 000 работни места в ЕС.

Възможностите за работа не се ограничават само до износителите. Те се разпростират и върху фирми, доставящи стоки и услуги за тях.

Например в Германия износът за страни извън ЕС поддържа 6,8 милиона работни места. Благодарение на единния пазар на ЕС допълнителни 1,1 милиона работни места в Германия зависят от износа от други страни от ЕС за страни извън ЕС. Общо 18% от работните места в Германия разчитат на износа от ЕС.

Делът на висококвалифицираните работници в свързаните с износа работни места нараства, а свързаните с износа работни места са средно 12% по-добре платени от другите работни места.

 

Отрицателното въздействие на глобализацията върху заетостта

Глобализацията води до засилена конкуренция между компаниите, което може да доведе до закриване, офшоринг и загуба на работни места ..

Най-уязвимите сектори на ЕС се характеризират с преобладаване на нискоквалифицирани работни места: текстил, облекло, обувки и кожа, основни метали и изделия от метални изделия и промишленост.

Производството е секторът, който е най-изложен на офшоринг заради конкуренцията от страна на държави с ниски заплати.

Докато офшорингът е централен елемент на дебата за глобализацията, данните показват, че размерът на загубата на работни места поради офшоринг в ЕС постоянно намалява.

Тенденциите на офшоринг се изместват и това се случва повече в източноевропейските страни, отколкото в западните страни членки. Страните дестинации са в Северна Африка и Азия.

Въпреки че общите резултати от либерализацията на международната търговия са положителни, някои сектори са силно засегнати и продължителността на периода на приспособяване, необходим на работниците за преместване в други сектори, може да подкопае първоначалните ползи.

Източник: https://www.europarl.europa.eu
 
 

Copyright © 2008-2019 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев