Непосредственият приоритет на Кристалина Георгиева е да помогне на държавите да намалят до минимум риска от кризи

Кристалина Георгиева
26.09.2019 / 16:43

Глобалният икономически растеж продължава да е разочароващ, търговското напрежение остава, а тежестта на дълга нараства в много страни. В този контекст моят непосредствен приоритет за МВФ е да помогна на членовете да минимизират риска от кризи и да бъдат готови да се справят с икономическите спадове. Това заяви Кристалина Георгиева в първата си реч, след като беше одобрена за нов управляващ директор на Международния валутен фонд (МВФ), публикувана на страницата на МВФ, предаде БТА.

„За мен е голяма чест, че бях избран за изпълнителен директор на МВФ и благодарен за доверието, което глобалното членство на Фонда и Изпълнителният съвет ми оказаха. Искам да отдам почит на предшественика си Кристин Лагард, велик лидер и скъп приятел, чиято визия и неуморен труд допринесоха толкова много за непрекъснатия успех на Фонда.

„МВФ е уникална институция с голяма история и персонал от световна класа. Идвам като твърд вярващ в нейния мандат да подпомогне стабилността на световната икономическа и финансова система чрез международно сътрудничество. Всъщност според мен ролята на Фонда никога не е била по-важна.

По думите й на предстоящите годишни срещи на МВФ ще се обсъждат предупредителни сигнали за глобалния икономически растеж и търговското напрежение.

„Голяма отговорност е да бъдете начело на МВФ“

„Както отбелязах в изявлението си пред Изпълнителния съвет, нашият непосредствен приоритет е да помогнем на държавите да намалят до минимум риска от кризи и да бъдат готови да се справят с кризите.“

Георгиева подчертава, че институцията не трябва да изпуска от поглед своята дългосрочна цел - да подкрепя стабилни парични, фискални и структурни политики за изграждане на по-силни икономики и подобряване на живота на хората.

„Това означава също да се справим с въпроси като неравенства, климатични рискове и бързи технологични промени.“

Източник:
Sofia Photo Agency
www.novinite.com
Снимка: novinite.bg
 
 

Copyright © 2008-2019 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев