Започва седмицата на Нобеловите награди

Нобел
07.10.2019 / 14:58

С обявяването на носителя на Нобелова награда по медицина започва необичайният сезон на 2019 г., в който също ще бъдат наградени двама получатели на литература и по време на спекулациите, че Грета Тунберг може да грабне наградата за мир.

Първата награда вече е обявена.

Нобеловата награда за физиология или медицина 2019 г. беше присъдена съвместно на Уилям Г. Каелин-младши, сър Питър Дж. Ратклиф и Грег Л. Семенца „за техните открития за това как клетките усещат и се адаптират към наличността на кислород“.

То ще бъде последвано от награди за физика във вторник, химия в сряда, литература в четвъртък и икономика в понеделник, 14 октомври.

Нобеловата награда за мир ще бъде обявена в Осло в петък, 11 октомври, като подрастващата антиклиматична активистка Грета Тунберг се смята за един от фаворитите във водещите букмейкърски сайтове. Ръководителят на Института за мирни изследвания в Осло Хенрик Урдал обаче заяви за АФП, че е "изключително невероятно" 16-годишната активистка да спечели, добавяйки, че възрастта й може да работи срещу нея. Най-младият лауреат на Нобеловата награда за мир е Малала Юсафзай, която беше удостоена през 2014 г. на 17-годишна възраст.

Един от най-вероятните претенденти за Нобеловата награда за мир е премиерът на Етиопия Абий Ахмед, който има мирна сделка с Еритрея. Възможно е също така да се даде наградата на неправителствена организация като „Репортери без граници“.

Паричната стойност на всяка награда е 1 милион шведски крони (833 000 евро).

Източник:
Sofia Photo Agency
www.novinite.com
 
 

Copyright © 2008-2019 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев