Франция ще започне определянето на квоти за работниците мигранти през следващата година

Париж
06.11.2019 / 14:44

Франция ще започне определянето на квоти за работниците мигранти през следващата година, заяви днес министърът на труда. Това е част от действията на правителството на президента Еманюел Макрон за стремеж към засилване на имиграционната политика в отговор на десните критики, предаде АФП.

Властите, които работят с работодатели, ще идентифицират индустрии, които нямат квалифицирани кандидати от следващата година и ще улеснят наемането на чужденци, за да запълнят празнината, заяви министърът на труда Муриел Пено.

„Това е нов подход, подобен на този в Канада или Австралия“, каза Пенико пред BFM.

Понастоящем работодателите трябва да обяснят защо френски гражданин не може да бъде нает в сложен административен процес, в резултат на който около 33 000 икономически мигранти са получили визи миналата година.

Строителният, хотелиерският и ресторантьорският сектор, както и някои търговски сектори, отдавна се оплакват от недостиг на хора, желаещи да работят нископлатени работни места.

От друга страна, информационните технологии и инженерната индустрия твърдят, че Франция не предлага достатъчно квалифицирани кандидати.

„Нашият приоритет е да помогнем на французите да се върнат на пазара на труда. Тогава е да посрещнем бежанците и да им дадем възможност да си намерят работа ”, каза Пенико.

„Ако все още има нужда, в полза на страната и тази на компаниите, ние ще привлечем хората, от които се нуждаем, в зависимост от тяхната професия и тяхната квалификация.“

Пенико не каза колко чуждестранни работници ще получат визи или дали гражданството на кандидата ще бъде взето под внимание - предложение, направено от премиера Едуар Филип миналия месец.

Филип ръководи Макрон за затягане на правилата за имиграцията в опит да се противопостави на десните избиратели, които обвиняват правителството, че допуска твърде много чужденци, въпреки 8,5% безработица през второто тримесечие.

Според анализаторите основният политически конкурент на Макрон по време на президентските избори през 2022 г. е левият лидер Марин Льо Пен.

Премиерът ще разкрие редица мерки в сряда, сигнализирайки за по-строга линия, след като Франция получи рекордните 122 743 молби за убежище миналата година, което е с 22% повече от предходната година. Мерките могат да включват ограничения за мигрантите, които изтеглят членове на семейството, или ограничаване на достъпа до грижите за търсещи убежище, докато исканията им се обработват. Франция също така призова за преглед на усилията на ЕС за спиране на потока от мигранти, които бягат от конфликт и бедност в Азия, Близкия Изток и Африка от 2015 г. Макрон също така иска повече членове на ЕС да споделят тежестта на приемане на допустими мигранти, което се противопоставя на няколко страни от Източна и Централна Европа.

Макрон ядоса българското правителство миналата седмица, след като заяви в интервю за списание, че предпочита мигрантите от Гвинея или Кот д'Ивоар да работят законно, а не "нелегални мрежи на българи и украинци", припомня АФП.

Източник:
Sofia Photo Agency
www.novinite.com
Снимка: pixabay.com
 
 

Copyright © 2008-2020 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев