Преговори за Брекзит: решаване на нови отношения между ЕС и Великобритания

Нови упътвания за Обединеното кралство и ЕС
08.11.2019 / 11:31

Европейският парламент ще играе ключова роля при определяне на резултата от това преговаряне.

Мнозинство избиратели в Обединеното кралство гласуваха за извеждането на страната си от ЕС на 23 юни 2016 г. Правителството задейства официалния процес на 29 март 2017 г., като се позовава на член 50 от Договора от Лисабон, който определя преговорите за оттегляне споразумение за определяне на бъдещите отношения на страната с ЕС.

В момента Обединеното кралство трябва да напусне ЕС на 31 януари 2020 г., въпреки че е възможно страната да напусне по-рано от това, ако споразумението за оттегляне е одобрено от Обединеното кралство и Европейския парламент. Това гъвкаво разширение беше подкрепено от политическото ръководство на Парламента.

 

Две споразумения

ЕС подчертава необходимостта от споразумение относно правата на гражданите, Северна Ирландия и финансовото уреждане, преди да започнат преговорите за бъдещите отношения, както и няколко други въпроса за раздяла.

Преговарящите от Обединеното кралство и партньорите от ЕС се споразумяха за два документа, за да гарантират правилното оттегляне на Обединеното кралство. Първата стъпка е споразумение за оттегляне, определящо условията за това как Обединеното кралство ще напусне ЕС, като „отчита рамката на бъдещите отношения със Съюза“.

Договореностите, определящи рамката за бъдещите отношения, са част от отделен документ, политическа декларация, подготвяща основите за бъдещата рамка на отношенията ЕС-Великобритания.

Документите все още трябва да бъдат одобрени от Камарата на общините на Обединеното кралство и Европейския парламент, преди да влязат в сила.

 

Какво обхваща споразумението за оттегляне?

 

Споразумението за оттегляне обхваща въпроси, включително:

Правата на гражданите на ЕС във Великобритания

Правата на гражданите на Обединеното кралство, живеещи в други части на ЕС

Финансовите ангажименти на Обединеното кралство, поети като държава-членка

Гранични въпроси (особено тези между Обединеното кралство и Република Ирландия)

Международни ангажименти, поети от Обединеното кралство като държава-членка (например Парижкото споразумение)

 

Други въпроси за раздялата

Политическата декларация за бъдещата рамка на отношенията между ЕС и Обединеното кралство описва условията за сътрудничество по различни въпроси, като се започне от отбраната и борбата срещу тероризма до околната среда, научните изследвания, образованието и т.н.

Един от ключовите раздели определя условията и принципите за бъдеща търговия, включително въпросите за възможните тарифи, равнопоставеността на продуктовите стандарти и начина за разрешаване на спорове.

 

Как работят преговорите

Държавните и правителствените ръководители на ЕС в Европейския съвет издадоха насоки, които да послужат като основа за преговори. Бившият еврокомисар Мишел Барние води преговори от името на ЕС, въпреки че Съветът винаги може да изясни или актуализира насоките.

 

Какво се случва, ако няма споразумение

Ако няма сделка и няма споразумение за удължаване на срока допълнително, Обединеното кралство автоматично напуска ЕС в края на януари 2020 г. Ако не бъде постигнато споразумение за търговските отношения, страната ще трябва да търгува с ЕС в рамките на СТО ( Правила на Световната търговска организация).

 

Ролята на Европейския парламент

Депутатите играят ключова роля при вземането на решение за резултатите от тези разговори, тъй като всяко споразумение трябва да бъде одобрено от Европейския парламент и Съвета.

Гай Верхофстад е координатор на Brexit на Парламента. Той се възползва от експертните познания на парламентарните комисии и е подпомаган от останалата ръководна група на парламента по Brexit.

Депутатите са в състояние да повлияят на преговорите, като приемат резолюции, определящи позицията на Парламента.

 

Позиция на Парламента

На 5 април 2017 г. членовете на ЕП приеха позицията на Парламента, която предоставя насоките към преговорите между ЕС и Обединеното кралство. Приоритетите включват зачитане на правата на гражданите на ЕС, живеещи в Обединеното кралство, и на гражданите на Обединеното кралство, живеещи в ЕС, защита на мирния процес в Северна Ирландия и Обединеното кралство, спазващи финансовите си ангажименти.

Преговарящите от ЕС и Обединеното кралство договориха съвместен доклад за напредъка по Brexit на 8 декември 2017 г. На 13 декември членовете на ЕП приеха резолюция, приветстваща доклада, но изтъкнаха пет въпроса, които все още трябва да бъдат решени: разширяване обхвата на правата на гражданите на бъдещите партньори

за гражданите на ЕС и Обединеното кралство, които кандидатстват за статут на постоянно пребиваване, трябва да има лека докосване

Решенията на Европейския съд относно правата на гражданите трябва да бъдат обвързващи и ролята на омбудсмана, създаден да действа по жалбите на гражданите, трябва да бъде определено правото на свободно движение на граждани на Обединеното кралство, които понастоящем пребивават в държавите-членки на ЕС-27, трябва да бъде гарантирана ангажиментите на Обединеното кралство относно Северна Ирландия трябва да бъде приложена Депутатите също обсъдиха въпросите, свързани с дебата преди пленарното гласуване.

Парламентът потвърди подкрепата си за позицията на ЕС в резолюция, приета на 18 септември 2019 г. Депутатите също обсъдиха последното развитие на Brexit в рамките на дебат същия ден.

Източник: https://www.europarl.europa.eu/
 
 

Copyright © 2008-2020 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев