МВР рестартира проекта за бежански центрове в Елхово и Любимец

Граница
09.12.2019 / 21:07

Вътрешното министерство възобнови проекта за кризисни центрове за настаняване на бежанци в Елхово и Любимец. Ведомството вече обяви обществена поръчка за изготвяне на инвестиционно предложение и строителството на внушителни комплекси за временно настаняване на мигранти, установи репортерска проверка dariknews.bg.

Поръчката е на обща стойност 8 339 125 без ДДС и ще се финансира от Фонд "Убежище, миграция и интеграция. В обявлението многозначително е посочено, че обектите ще са с „мултифункционално предназначение“. Според предварително зададените параметри центърът в Елхово ще е с приблизителна площ от цели 27 000 кв./м, а в Любимец - 15 392. Целият периметър на центровете ще е осветен с прожектори и затворен със стоманобетонова ограда.

Ще бъде изградена входна буферна зона и КПП, вътрешна ограда, която да разделя зоните с различно предназначение. Предвижда се да има площадки за „инфраструктурни елементи“ - вероятно контейнери и фургони, в които ще бъдат настанявани мигрантите. Целият периметър ще има собствено електрозахранване, включително и резервно, мълниезащитна инсталация, противопожарен водопровод, ВиК-система. На площадките ще бъдат изградени електрозахранващи системи за сигурност и видеонаблюдение.

Задължително изискване към кандидатите е да имат реализиран минимален оборот в сферата, попадаща в обхвата на поръчката за последните 3 години, както и да притежават валидна застраховка, която да покрива вреди.

DarikNews - Бургас припомня, че проектът за изграждането на кризисните центрове в Елхово и Любимец беше рестартиран от МВР само осем месеца след вълната от протести сред жителите на двете селища, които научиха за това не от властите, а от медиите. Тогава, след силен обществен натиск, вътрешното министерство прекрати поръчката с мотив, че са налице пропуски при обявяването ѝ.

Сега обявеният краен срок за приемане на оферти е 10 януари. Три дни по-късно предложенията на кандидатите ще бъдат отворени. Срокът за изпълнение е 180 дни.

Източник: https://dariknews.bg/
Снимка: pixabay.com
 
 

Copyright © 2008-2021 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев