БСП иска да бъде оттеглена наредбата за "бонус-малус"

Народното събрание
11.12.2019 / 16:27

БСП настоява да бъде оттеглена наредбата за системата "бонус-малус" и тя да бъде преработена, обявиха на брифинг в парламента от левицата. В нея има сериозни пропуски, внесли сме и предложения за промяна в кодекса за застраховането - премията по "Гражданска отговорност" да се коригира само на база причинени щети, обясни Димитър Данчев. По думите му, с предлаганите в момента текстове се повишава корупционният риск, а съдилищата ще бъдат затрупани с жалби за отлагане или избягване завишаването на застрахователната премия. Това е и допълнителна тежест за транспортните фирми, които имат и по-голям брой водачи, подчертаха от БСП.

За нас "бонус-малус" системата трябва да има поощряващ ефект за шофьорите, а не да бъде само инструмент за увеличаване на застрахователната премия, обобщи Данчев.

Той добави, че е неприемливо водачът да бъде наказван за едно и също нарушение няколко пъти - чрез глоба с фиш или акт, отнемане на точки и трети път - повишаване на премията по застраховката.

Във връзка с гласуването на кандидатурата на Сотир Цацаров за председател на КПКОНПИ и подкрепата на 27 депутати от левицата Георги Свиленски обясни, че като цяло БСП са против начина на избор на ръководител на антикорпуционния орган. Но всеки депутат от групата, въпреки решението вчера, който има различно мнение, можеше да гласува както прецени, така е и по правилника на ПГ, подчерта той.

Източник: БТА
 
 

Copyright © 2008-2021 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев