НАТО: Открива се многонационален център за обучение на специални авиационни програми в Хърватия

НАТО
12.12.2019 / 13:20

България, Хърватия, Унгария и Словения откриха съвместно многонационалната специална авиационна програма на церемония в Задар, Хърватия в сряда (11 декември 2019 г.). Учебният център е посветен на обучение на екипажи, отговарящи за транспортирането на силите за специални операции.

Откриването бе домакин от вицепремиера на Хърватия и министър на отбраната Дамир Кръстичевич, а на него присъстваха министрите на отбраната и представители на четиримата участващи съюзници, както и началникът на Генералния щаб на хърватските въоръжени сили генерал Мирко Шундов, помощник генерален секретар на НАТО за инвестиции в отбраната Камил Гранд и командира на Щаба на специалните операции на НАТО генерал-лейтенант Ерик П. Вендт.

„Многонационалната специална авиационна програма олицетворява това, за което се стреми НАТО - съюзниците да постигнат повече, отколкото някога биха могли поотделно“, заяви помощник генералният секретар Гранд. Той добави: „като се ангажираме да обучим следващото поколение авиационни екипи на Силите за специални операции на едно място, вие - участниците - поставяте основите за все по-безпроблемни съвместни операции.“

Учебният център ще започне работа през 2020 г. с академично обучение, преди да започне летателното обучение през 2021 г. Местоположението в Задар предлага възможности за обучение на екипажи на хеликоптери в различни географски условия - включително в планините, в морето и на островите.

Многонационалната програма за специална авиация се подкрепя от Щаба на специалните операции на НАТО и се възползва от неформални връзки с авиационните общности на специалните операции на избрани съюзници. Това сътрудничество на силите за специални операции е уникално в НАТО. Прилагайки стандартите на НАТО, той ще увеличи оперативната съвместимост между участниците, в целия Алианс и с партньорите от НАТО. Като такива, допълнителни съюзници и партньорски държави могат да решат да се присъединят към MSAP в бъдеще, което може да доведе до по-нататъшно разширяване на обхвата на центъра, съобщи НАТО на официалния си уебсайт.

Източник:
Sofia Photo Agency
www.novinite.com
Снимка: pixabay.com
 
 

Copyright © 2008-2021 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев