Станишев с жестока атака към Нинова: БСП се "ГЕРБ-еризира", загуби "спечелени" избори

Сергей Станишев
22.12.2019 / 12:59

Краят на годината идва с дебат за Конституционни промени, иницииран от държавния глава Румен Радев. Президентът е в пълномощието си да инициира дебат, но аз бих бил доста предпазлив към неща, които касаят Конституцията – тя е добра и с добри баланси към различните институции. Проблемът е, че тя не се спазва, и оттам идват всички несгоди. Това каза председателят на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев пред БНТ.

Смяната на мястото на прокуратурата ще бъде огромен институционален трус и не смятам, че сега е времето за това, допълни още лидерът на ПЕС.

"По мое време никога не съм се намесвал в работата на прокуратурата. Тя и сега е достатъчно автономна да изпълнява задълженията си”, смята бившият премиер.

На въпрос дали БСП загуби "спечелени избори” при вота за Европейски парламент и за местни власти тази година, Станишев коментира "Да, загуби ги заради политически грешки и заради неспособността на ръководството на БСП да извлича и анализира поуки. Дори след президентските избори БСП не успя да хване вълната на победата отново заради политически грешки в партията. БСП не можа да мобилириза левите избиратели на тези избори и да пробие към центра на политическото пространство, а историята сочи, че БСП печели само тогава, когато се насочи към центъра”, допълни Станишев.

По думите му БСП се "ГЕРБ-еризира” с резки послания, дързък стил на говорене, а това изобщо не помага на партията. "Не спечелихме и изборите за евродепутати, защото много малко се говореше за това каква е визията на БСП за Европа”, допълни Станишев. Затова избирателине дори не са припознали кандидатите на левицата за ЕП.

Неуспехът на местните избори пък се дължи на това, че кандидатите на БСП бяха хвърлени да се борят сами срещу тези на ГЕРБ, а на местата, където кандидатите бяха разпознаваеми, нямаше национална кампания, която да ги подкрепи, анализира Станишев.

"Към момента за мен въпросът с шефското място в партията не стои”, – така лидерът на евросоциалистите отговори на въпрос дали ще се кандидатира за председател на партията на изборите на 26 април, когато БСП ще избира нов лидер.

"Проблемът с председателското място в партията е, че с последните промени, които Конгресът прие, лидерът на партията се поставя над Конгреса, над Националния съвет, и вече няма дебат. Лидерът става човек, който управлява с едноличната си воля, и е източник на еднолична власт, като налага своята воля на всички. Това е поредна част от процеса на ГЕРБ-еризацията на партията”, завърши Станишев.

Източник: https://www.novinite.bg/
 
 

Copyright © 2008-2021 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев