Европейски парламент през 2019 г.: законодателна работа и нов мандат

Изборна вечер пред Европейския парламент в Брюксел на 6 май
23.12.2019 / 11:44

Европейските избори през май разделиха 2019 г. на две половини за Парламента: първата се съсредоточи върху приемането на закони, втората - за откриване на нов парламентарен мандат.

 

Основно законодателство

Депутатите работиха усилено през първите месеци на годината, за да одобрят нови закони по редица въпроси, включително пластмаса, пътна безопасност и авторски права преди европейските избори през май.

Парламентът одобри изисквания за по-нататъшно намаляване на емисиите на парникови газове от нови автомобили и микробуси, както и от камиони.

Депутатите също одобриха забрана за продажба на пластмаси за еднократна употреба като вилици, чинии и сламки от 2021 г. с цел намаляване на купчините пластмасови отпадъци по плажовете и в моретата.

Функции за безопасност, като интелигентна помощ за скорост, която предотвратява злополуките на пътя, ще трябва да бъдат инсталирани във всички нови превозни средства от 2022 г., след като членовете на ЕП гласуваха за април.

Парламентът следи внимателно развитието около Brexit през цялата година и одобри редица мерки за смекчаване на риска от излизане на Обединеното кралство от ЕС без сделка.

Депутатите също гласуваха за укрепване на Европейската агенция за гранична и брегова охрана и да й дадат постоянен корпус от 10 000 до 2027 г.

Нова директива за авторските права, приета по-рано тази година, има за цел да гарантира, че правата на творците и издателите на новини са защитени онлайн, точно както в офлайн света.

Хората с увреждания и възрастните хора ще се радват на по-добър достъп до различни услуги и продукти като банкомати, смартфони и билетни машини, след като нова директива въведе повече изисквания за достъпност.

Парламентът също одобри правила, гарантиращи защита на лицата, подаващи сигнали за цялата страна, които разкриват нарушения на законодателството на ЕС.

По-късно през годината членовете на ЕП блокираха предложение на Европейската комисия за нови правила за защита на пчелите от пестициди, тъй като те бяха напоени от държавите от ЕС.

 

Нов парламент и нова комисия

На европейските избори през май имаше най-висока избирателна активност от 20 години насам, тъй като повече от половината избиратели се оказаха гласували. Изборите също проправиха път за нов Европейски парламент и нова Европейска комисия.

През юли евродепутатите избраха Дейвид Сасоли за председател на Парламента и Урсула фон дер Лейен за следващ председател на Комисията.

 

Изслушванията на комисарите през есента дадоха възможност на членовете на ЕП да преценят годността на кандидатите да бъдат членове на изпълнителния орган на ЕС. Трима кандидати не успяха да получат подкрепата на комисиите, пред които се явиха и бяха заменени. През ноември пълният екип от комисари беше окончателно одобрен на пленарно гласуване.

 

Награди

Парламентът присъди наградата „Сахаров“ за свобода на мисълта през 2019 г. на Илхам Тохти, активист в затвора, който се бори за правата на уйгурското малцинство в Китай.

Миналогодишният победител, украинският кинорежисьор Олег Сенцов, дойде в парламента през ноември, за да събере лично наградата си след освобождаването му от Русия при сделка за обмен на затворници.

Източник: https://www.europarl.europa.eu/
 
 

Copyright © 2008-2021 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев