Европейска комисия с насоки за гарантиране на правата на пътниците в ЕС

Разписание
18.03.2020 / 18:58

В усилията си да смекчим икономическите въздействия от пандемията COVID-19, днес Комисията публикува насоки, за да гарантира, че правата на пътниците в ЕС се прилагат съгласувано в целия ЕС, се казва в съобщение на Европейската комисия.

Националните правителства въведоха различни мерки, включително ограничения за пътуване и граничен контрол. Целта на тези насоки е да се уверят пътниците, че техните права са защитени.

Комисарят по транспорта Адина Валеан заяви: „В светлината на масовите анулирания и закъсненията, с които се сблъскват пътниците и транспортните оператори поради пандемията COVID-19, Комисията иска да осигури правна сигурност за това как да прилагат правата на пътниците в ЕС. В случай на анулиране, доставчикът на транспорт трябва да възстанови или пренасочи пътниците. Ако пътниците сами решат да отменят пътуванията си, възстановяването на билета зависи от неговия тип и фирмите могат да предложат ваучери за последващо ползване. Днешните насоки ще предоставят така необходимата правна сигурност за това как да прилагаме координирано правата на ЕС за пътници в целия ни Съюз. Продължаваме да наблюдаваме бързо развиващата се ситуация и, ако е необходимо, ще бъдат предприети допълнителни стъпки. “

Тези насоки ще помогнат на пътниците, индустрията и националните власти в тази безпрецедентна ситуация, с важни ограничения за пътуване на пътници, наложени от националните правителства, и носещи ефекти върху транспортните услуги в ЕС. Чрез въвеждане на яснота се очаква също насоките да помогнат за намаляване на разходите за транспортния сектор, който е силно засегнат от огнището. Насоките обхващат правата на пътниците при пътуване по въздух, железопътна линия, кораб или автобус / автобус, морски и вътрешни водни пътища, както и съответните задължения за превозвачите.

Ако например пътниците са изправени пред отмяната на пътуването си, те могат да избират между възстановяване на цената на билета или пренасочване, за да стигнат до крайното си местоназначение на по-късен етап. В същото време насоките поясняват, че настоящите обстоятелства са „извънредни“, поради което някои права - като обезщетение в случай на отмяна на полет по-малко от две седмици от датата на отпътуване - не могат да бъдат използвани.

Източник:
Sofia Photo Agency
www.novinite.com
Снимка: pixabay.com
 
 

Copyright © 2008-2020 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев