Създаден е Медицински съвет към Министерския съвет

.....................................
24.03.2020 / 20:44

Със заповед на премиера Бойко Борисов е създаден Медицински съвет към Министерския съвет, съобщиха от правителствения пресцентър, предаде Агенция „Фокус“.

Съветът, ръководен от проф. Д-р Коста Костов, се състои от 16 експерти по основните медицински специалности, които имат отношение към диагностиката и лечението на COVID-19 и неговите органни усложнения.

Целта на новосъздадения орган е да консултира публичните институции и да информира обществеността за пандемията COVID-19. Медицинският съвет ще изпълнява функции, свързани с разработването на поведенчески алгоритми за пациенти с коронавирус.

"Нашата цел е да отправим препоръки за лечението на COVID-19; ще помогнем на Министерския съвет да вземе правилни решения", заяви проф. Костов по време на пресконференция в Министерския съвет. Медицинският съвет ще работи и за повишаване на обществената осведоменост за важни медицински дейности, които водят до намаляване и управление на заболяването. Заместник-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков отбеляза, че здравната система в страната разполага с достатъчно болнични легла за инфекциозни заболявания, които могат да бъдат удвоени, ако е необходимо.

По време на брифинга експертите подчертаха, че ще съсредоточат усилията си върху диагностичните алгоритми за идентифициране на най-добрите и най-ефективните практики. А психиатрите и психолозите ще разработят механизъм за самопомощ за пациентите, както и всички специалисти, работещи на преден план.

Източник:
Sofia Photo Agency
www.novinite.com
Снимка: pixabay.com
 
 

Copyright © 2008-2020 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев