Извънредно заседание на парламента на 8 май заради поправките в Закона за здравето

Народното събрание в София
05.05.2020 / 16:11

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева свиква извънредно заседание на парламента на 8 май 2020 г. от 11:00 часа, съобщават от пресцентъра на парламента.

На заседанието законотворците ще обсъдят на първо четене проект за изменение на Закона за здравето, свързан с мерките срещу коронавируса у нас, който бе внесен днес от Министерския съвет.

Вчера управляващите анонсираха, че няма да се удължава извънредното положение след 13 май. Противоепидемичните, социалните и икономическите мерки обаче остават.

С поправките в Закона за здравето се дава възможност здравният министър, заедно с главния здравен държавен инспектор, да решават дали да се затягат епидемиологичните мерки или да се разхлабват.

Целта е да бъдат регламентирани мерки в областта на здравеопазването, които да могат да се прилагат след изтичане на срока на извънредното положение на 13 май 2020 г. и чрез които да се намалява и забавя разпространението на епидемията от COVID-19 и да се осигурява възможност за подготовка на здравната система за посрещане на предизвикателствата и гарантиране на адекватна медицинска грижа на лицата, пише в мотивите на законопроекта.

Предвижда се конкретните противоепидемични мерки да се определят с акт на министъра на здравеопазването по предложение на главния държавен здравен инспектор за територията на страната или за отделен регион или на директора на съответната регионална здравна инспекция по предложение на главния държавен здравен инспектор за територията на отделна област или община.

С изменения в отделни нормативни актове, като Закона за мерките и действията по време на извънредното положение, обявено с решение на Народното събрание от 13 март 2020 г., Закона за чужденците в Република България, Кодекса на труда, Кодекса за социално осигуряване и Закона за държавния служител и др., се прецизират срокове за предвидените в тях социално-икономически, финансови и здравни мерки за преодоляване на последиците от разпространението и заразата с вируса на COVID-19, като част от сроковете се удължават и се разширява приложното поле на част от мерките. Въвеждат се нови мерки за здравна, социална, икономическа и екологична защита, гласят още промените.

Източник: https://dariknews.bg/novini/bylgariia/izvynredno-zasedanie-na-parlamenta-na-8-maj-zaradi-popravkite-v-zakona-za-zdraveto-2224584
Снимка: pixabay.com
 
 

Copyright © 2008-2021 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев