Covid-19: Спешни мерки за подпомагане на земеделските производители и рибарите в ЕС

Рибар
06.05.2020 / 19:24

ЕС одобри спешни мерки за подпомагане на фермери и рибари, засегнати от пандемията на коронавирус.

За да се избегне прекъсване на доставките на храни, ЕС предприе спешни мерки в подкрепа на производителите на храни.

 

Основни проблеми, с които се сблъскват производителите на храни

Докато забавянето на трансграничните потоци от селскостопански стоки беше решено чрез въвеждането на така наречените зелени платна, които позволяват движението на превозни средства, превозващи критични стоки, аквакултурата, селското стопанство и рибният сектор все още са изправени пред сериозни трудности.

Производителите на храни са изправени пред недостиг на работна ръка поради спирането на свободното движение на сезонни работници, на които разчитат в голяма степен. Европейската комисия заяви, че те могат да се считат за критични работници, но разбираемо, много от тях не желаят да напускат дома си. По-ниското производство може от своя страна да окаже влияние върху цените. Освен това земеделският сектор загуби големи клиенти със затварянето на хотели и ресторанти.

 

Подкрепа за рибари и аквакултури

По време на пленарната сесия на 17 април евродепутатите одобриха финансова помощ за тежко засегнати риболовни общности и земеделски стопани от аквакултури. Риболовът е изправен пред логистични затруднения в пристанищата, повишени цени на товари за превоз на рибни продукти, търговски ограничения със страни извън ЕС, срив в цените, загуба на пазари, опасения относно безопасността на екипажа и ограничени възможности за ротация на екипажа поради карантина.

Редица спешни мерки ще помогнат на секторите, включително увеличените възможности за държавна помощ и въвеждането на мерки за подкрепа чрез Европейския фонд за морско дело и рибарство, които ще бъдат по-гъвкави.

 

Държавите от ЕС ще могат да предоставят подкрепа на:

Рибари за временно прекратяване на риболовните дейности

Стопани от аквакултури за временно спиране или намаляване на производството

Организации на производители за временно съхранение на продукти от риболов и аквакултури

 

Как ЕС помага на земеделските производители?

На 15 април комитетът на Парламента по земеделие приветства плановете на Комисията да помогне на селскостопанския хранителен сектор, но призова за по-целенасочени действия, включително пазарни мерки, като частно складиране. Депутатите също така призоваха за активиране на кризисния резерв, за да подпомогне борбата със селскостопанските сектори и заявиха, че политиката на ЕС за селското стопанство ще се нуждае от адекватна дългосрочна бюджетна подкрепа в периода след Ковид.

Сред мерките са преразпределянето на неизползвани земеделски средства за борба с последиците от кризата в селските райони. По-гъвкавият и опростен европейски фонд за селско стопанство за развитие на селските райони ще даде възможност за заеми или гаранции при благоприятни условия, като много ниски лихвени проценти или благоприятни схеми на плащане, за да се покрият оперативните разходи до 200 000 евро.

Комисията също така предложи да намали броя на физическите проверки във фермата, да удължи крайния срок за земеделските стопани да кандидатстват за директни плащания и плащания за развитие на селските райони с един месец до 15 юни 2020 г. и да увеличи авансовите плащания на тези плащания от средата на октомври ,

По отношение на сезонните работници, които са от решаващо значение за засаждането, грижата и прибирането на реколтата, държавите от ЕС се насърчават да се отнасят към тях като към критични работници, обменят информация за техните нужди и гарантират безпроблемното им преминаване през границите.

На 22 април Комисията обяви допълнителни изключителни мерки, включително помощ за частно съхранение на млечни и месни продукти, по-голяма гъвкавост в програмите за подпомагане на пазара и дерогация от правилата за конкуренция за сектора на млякото, цветята и картофите.

Освен това Комисията предложи държавите от ЕС с оставащи фондове за развитие на селските райони да използват тези пари за подпомагане на земеделските стопани и малкия агрохранителен бизнес през тази година. Тези мерки все още ще трябва да бъдат одобрени от Парламента и Съвета, преди да влязат в сила.

Източник: https://www.europarl.europa.eu/
 
 

Copyright © 2008-2021 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев