Бойко Борисов: ЕС отпуска 3,3 млрд. евро на Западните Балкани

Бойко Борисов
06.05.2020 / 21:18

Премиерът участва в среща на върха ЕС - Западни Балкани.

С колегите се съгласихме и дадохме път към ЕС на Република Северна Македония и Албания. Декларацията беше подготвена и гласувана.Това заяви премиерът Бойко Борисов на брифинг след срещата на върха ЕС-Западни Балкани, която се проведе чрез видеоконферентна връзка.

Предишната среща в този формат беше по време на Българското председателство на Съвета на ЕС през май 2018 година в София.

"ЕС мобилизира пакет от над 3,3 млрд. евро в полза на Западните Балкани. Това е незабавна подкрепа за здравните власти. И пакет от социални помощи на стойност 730 млн. евро. Това е много голяма финансова инжекция за нашите партньори", обясни Борисов.

Подписана е точка за свободата на словото на медиите и борбата с престъпността.

"ЕС напълно подкрепя обещанието към партньорите на Западните Балкани към приобщаващо сътрудничество. Много бях подкрепен от други колеги, защото изказах разбиране км нашите колеги, но имаше недопустими за нас изказвания. Особено ме заболя, че България била фашистка държава и не е спасила македонците, а само българските евреи. Това е гавра с българския народ и българската църква", категоричен бе Борисов. Премиерът подчерта, че колкото твърдо подкрепя Северна МАкедония, толкова и твърдо държи да няма изказвания в разрез с договора за добросъседство.

Относно коронавируса, резултатите били изключително лоши, обяви Борисов. Най-големият германски институт е заявил, че пандемията не е отминала.

"Ние сме няколко седмици пред другите колеги. Поводът да отпуснем мерките беше, че има клъстър. Всичко зависи от нас - да се пазим един друг, да спазваме дистанция. Особено в градския транспорт, маските там са задължителни. Същото потвърдиха и в Германия. Това, което в другите държави наричат разхлабване, при нас си го имаше", каза още премиерът и добави, че само времето ще покаже дали мерките са правилни.

Относно детските градини, Борисов категорично заяви, че няма да разреши да бъдат отворени. Той твърдо подкрепя мнението на Щаба, че това би било опасно.

"Ден за ден наблюдаваме ситуацията, нищо не е отминало. За това ме атакуват, че плаша хората. Не ги плаша. Какво направиха в Гърция? Затвориха абсолютно всички вкъщи. Във Франция още е така. Когато ти разрешат, тогава отиваш до магазина и се връщаш", заяви премиерът. Той сподели, че искрено е ядосан на групата сезонни работници, които са блокирани в Париж.

Борисов отказа да отговаря на президента Румен Радев и му честити днешния празник.

"Светът не познава такава криза - здравна, социална, икономическа, Виждате, че в Германия не могат да се разберат. Акъла на БСП им го знаем, в момента, в който приходите на бюджета драстично са намалели има една еуфория за харчене. Освен заплатите на министрите, други заплати в Блгария не са орязвани. Много повече даваме за Министерство на здравеопазването. Мярката 60/40 вече над 70 000 я ползваха", каза още министър-председателят.

Източник: NOVA
 
 

Copyright © 2008-2021 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев