Омбудсманът към топлофикационните дружества: Не оставяйте гражданите без топла вода по време на пандемия

Диана Ковачева
13.05.2020 / 13:56

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати препоръка до председателя на Асоциацията на топлофикационните дружества у нас Кремен Георгиев, в която настоя ремонтите по топлопреносната мрежа да бъдат преустановени по време на пандемията.

Общественият защитник се аргументира с факта, че гражданите трябва да спазват висока лична хигиена, за да се предпазят от заразата, а това е пряко свързано с осигуряването и ползването на топла вода.

Повод за написване на тази препоръка станаха жалбите на столичани от централната градска част и кв. „Надежда -1“, които сигнализираха омбудсмана, че заради реконструкцията на топлопровод, „Топлофикация София“ ще ги остави без топлата вода цял месец.

„Като омбудсман и защитник правата и интересите на гражданите съм силно обезпокоена от предвидената рехабилитация на топлопреносната мрежа на „Топлофикация София“ ЕАД, предвид необходимостта от повишена хигиена“, пише Ковачева до Георгиев и допълва, че общият брой на заразените с COVID -19 продължава да се увеличава, като най-много са карантинираните в областите София-град, следвани от Благоевград, Хасково, Сливен, София, Видин, Враца и пр.

„Смятам, че в близките месеци не бива да се предприемат от топлофикационните дружества в страната ремонти, които биха довели до временно спиране на топлата вода. В тази връзка отправям апел към Асоциацията на топлофикационните дружества в страната да се обмисли приемането на обща политика от топлофикациите, с цел гарантиране правото на гражданите - потребители на топлинна енергия, на достъп до битово горещо водоснабдяване“, пише доц. Диана Ковачева. Тя изразява увереност, че ще бъде взето правилното решение, за запазване здравето и живота на гражданите.

Източник: https://www.novinite.bg/articles/188862/Ombudsmanat-kam-toplofikacionnite-drujestva-Ne-ostavyajte-grajdanite-bez-topla-voda-po-vreme-na-pandemiya
 
 

Copyright © 2008-2021 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев