Създаване на устойчива хранителна система: стратегията на ЕС

Безопасна и устойчива европейска храна
28.05.2020 / 21:42

Стратегията на ЕС за устойчивост на храните има за цел опазване на околната среда и осигуряване на здравословна храна за всички, като същевременно гарантира препитание на фермерите.

Хранителната система, от производството до консумацията и отпадъците, оказва значително влияние върху околната среда, здравето и безопасността на храните. Със стратегията „Farm to Fork“, представена на 20 май 2020 г., Европейската комисия има за цел да създаде устойчива хранителна система на ЕС, която гарантира продоволствената сигурност и защитава хората и природния свят.

 

Поставяне на цели

Стратегията предоставя рамката за редица закони, които Комисията ще предложи, като се започне от преразглеждане на законодателството на ЕС относно пестицидите, новите правила на ЕС за хуманно отношение към животните и плановете за справяне с хранителните отпадъци и справяне с измамите с храни до етикетирането на храните, инициативата за отглеждане на въглеродни емисии и реформа на системата за земеделие в ЕС.

Той ще допълни съществуващото законодателство на ЕС и ще изгради цялостна рамка, която обхваща цялата верига за доставка на храни.

Всички предложения ще трябва да бъдат договорени и одобрени от Съвета и Парламента.

Въпреки че селското стопанство на ЕС е единственият основен селскостопански сектор в световен мащаб, който е намалил емисиите си на парникови газове (с 20% от 1990 г.), той все още представлява около 10% от емисиите на парникови газове (от които 70% се дължат на животни) Заедно с производството, преработка, опаковане и транспорт, хранителният сектор е един от основните двигатели на климатичните промени.

Според стратегията е необходима промяна в начина ни на производство, купуване и консумиране на храна, за да се подобри екологичният отпечатък и да се подпомогне смекчаването на климатичните промени, като същевременно се защитят поминъкът на всички икономически участници в хранителната верига, като се генерират по-справедливи икономически възвръщания и отваряне създаване на нови бизнес възможности.

Стратегията „Ферма до вилица“ е част от Европейската Зелена сделка и нейната цел е да направи климата на ЕС неутрален до 2050 г., който е тясно свързан с новата Стратегия за биологичното разнообразие 2030 г.

Тя има за цел да направи хранителната система на ЕС по-здрава и устойчива на бъдещи кризи като Covid-19 и по-повтарящи се природни бедствия като наводнения или засушаване.

 

Осигуряване на достъпна, здравословна и устойчива храна

Стратегията „Ферма до вилица“ има за цел да осигури достъпна безопасна и питателна храна за потребителите. Той отговаря на нарастващите нужди за здравословни и екологични продукти.

Според проучване на Евробарометър от април 2019 г., най-важните фактори за европейците при закупуване на храна с произход (53%), цена (51%), безопасност на храните (50%) и вкус (49%). Освен това две трети от анкетираните (66%) заявиха, че са променили навиците си, след като са разбрали информация за хранителните рискове.

Моделите на потребление се променят, но с над 950 000 смъртни случаи през 2017 г., свързани с нездравословни диети и половината от възрастните хора с наднормено тегло, има място за подобрение. За да улесни избора на здравословни варианти и да взема информирани решения, Комисията предлага задължителна хармонизирана система за етикетиране на хранителните стойности на предните опаковки.

 

Водещ глобален преход

ЕС е номер 1 вносител и износител на селскостопански и хранителни продукти в световен мащаб и най-големият пазар на морски дарове. Европейската храна е от най-високия световен стандарт и стратегията има за цел да насърчи глобален преход към устойчивост в сътрудничество с партньори и чрез търговски споразумения.

 

Парламентът, силен защитник на устойчивостта

В резолюция относно Европейската Зелена сделка, приета през януари, Парламентът приветства плана за стратегия за устойчива хранителна система и подчерта необходимостта от по-ефективно използване на природните ресурси, като същевременно подкрепя селскостопанския сектор. Те повториха призиви за намаляване на зависимостта от пестициди и използването на торове и антибиотици в селското стопанство. Те също така искаха по-високи стандарти за хуманно отношение към животните и цел за намаляване на хранителните отпадъци в целия ЕС от 50%.

След представянето на новата стратегия Farm to Fork, председателят на комисията по околна среда Паскал Канфин (Обновява Европа, Франция) заяви, че плановете трябва да бъдат трансформирани в законодателство на ЕС. Норберт Линс (ЕНП, Германия), председател на комитета по земеделие, заяви, че стратегията трябва да се гради върху изводите, извлечени от кризата в Ковид-19, и да даде на земеделските стопани необходимата подкрепа за гарантиране на продоволствената сигурност.

Източник: https://www.europarl.europa.eu/
 
 

Copyright © 2008-2021 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев