Подкрепа за възстановяването: членовете на ЕП приемат приоритети в бюджета за 2021 г.

Европейски парламент
28.05.2020 / 21:48

Бюджетните приоритети за 2021 г. трябва да бъдат за смекчаване на последиците от епидемията от COVID-19 и подкрепа за възстановяването, като се надгражда върху Зелената сделка и цифровата трансформация.

В резолюцията на докладчика Pierre Larrouturou (S&D, FR), приета от комисията по бюджети в четвъртък с 33 гласа „против“, 4 гласа „въздържал се“, членовете на ЕП подчертават, че „Съюзът и всичките му държави-членки трябва да проявят пълна солидарност с тези, които са най-много“. в нужда, като се обединим като общност и гарантираме, че никоя държава не може да се бори с тази пандемия и последствията самостоятелно, включително чрез бюджет за 2021 г., съизмерим с това историческо предизвикателство. “ Бюджетът за следващата година „трябва да бъде първият от актуализиран, преориентиран и много амбициозен МФР за 2021-2027 г.“, добавят те.

 

Европейска зелена сделка и дигитална трансформация са от първостепенно значение

Депутатите очакват Комисията да представи проект на бюджет за 2021 г., който е важна част от плана за възстановяване, който „трябва да се изгради върху европейската зелена сделка и цифровата трансформация на нашите общества, за да възстановим икономиката си, да осигурим устойчивост и включване (...), да защитим благосъстоянието и здравето на хората от допълнителни рискове и въздействия върху околната среда, създават висококачествени работни места и гарантират социално, икономическо и териториално сближаване и конвергенция “, се казва в резолюцията.

 

Приоритетите на евродепутатите за бюджета на ЕС за следващата година

Настоящата криза „не трябва да намалява амбицията за постигане на целта за постигане на неутралитет на климата до 2050 г., което изисква намаляване на емисиите на парникови газове с 55% в сравнение с нивата от 1990 г. до 2030 г.“;

Финансираните от ЕС изследвания трябва да бъдат увеличени, било то във връзка с COVID-19 за разработване на ваксини и лечения или по отношение на климатичните цели на ЕС. Депутатите напомнят, че „много отлични предложения за научни изследвания не могат да бъдат приложени не поради лошото им качество, а поради значителното недостатъчно финансиране на програмите“;

Увеличете подкрепата за малки и средни предприятия (МСП), включително специален акцент върху дигиталната трансформация на МСП. МСП „най-вероятно са най-засегнатите от икономическия спад поради избухването на COVID 19“, подчертават членовете на ЕП.

Напълно да се прилага европейският стълб на социалните права в бюджета на ЕС за 2021 г., като се имат предвид непосредствените и дългосрочни основни негативни социални въздействия на настоящата ситуация;

Осигурете адекватно ниво на ресурси в бюджета до 2021 г. за справяне с увеличения миграционен натиск, също като подкрепяте трети страни, от които произлизат миграционните потоци;

Комисията трябва да предложи план за действие в извънредни ситуации на МФР до 15 юни 2020 г., за да защити бенефициентите по програми на ЕС и да осигури непрекъснатост на финансирането, в случай че новата МФР не бъде въведена навреме за 2021 г.

За повече информация относно тези и други приоритети, моля, проверете компромисните изменения в задната част на списъка за гласуване, които са приети, стига консолидираният доклад да не е наличен. Проектът на доклада и други документи можете да намерите тук.

 

Следващи стъпки

Пълната камара ще гласува по време на пленарната сесия на 17-19 юни по проекта на насоки, приет днес в комисията. Очаква се Комисията да представи предложението си за бюджета за 2021 г. до края на юни. Бюджетът за следващата година трябва да бъде договорен между Съвета и Парламента до края на годината.

 

Заден план

Бюджетните насоки са първият документ, който Парламентът изготвя по време на годишната бюджетна процедура. Той определя реда, който Парламентът очаква Комисията да предприеме при изготвянето на своето предложение за бюджет.

Източник: https://www.europarl.europa.eu/
Снимка: sliven.net
 
 

Copyright © 2008-2021 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев