Удължават програмата за храна в условията на COVID-19

Супа
02.08.2020 / 20:56

Близо 29 000 възрастни и хора без доходи ще продължат да получават топъл обяд до края на годината, предава NOVA.

За да се осигури храна за най-уязвимите българи, социалното министерство отпуска 14 милиона лева, които ще бъдат разпределени между изпълнители в 170 общини. Така топъл обяд ще продължат да получават близо 28 000 българи, които живеят под прага на бедността или са под карантина.

Менюто включва три компонента – супа, основно ястие и хляб. Самите готвачи пък признават, че когато успеят да спестят пари от продукти, правят за хората и десерт. 82-годишната Мария Шопова ни посреща в дома си, където живее в икономии, за да й стигне пенсията за сметките.

Възрастната жена признава, че за пълноценно хранене със средствата, с които разполага, трудно може да се говори. Затова била сред първите записали се в програмата в Разлог.

„Много съм доволна и няма да се откажа”, заявява Мария Шопова. Към разнообразието се стремят от фирмата-изпълнител в града. В една от кухните ни посрещат минути, след като са разнесли храната. Поясняват, че всичко се почиства след връщане, а готвачите вече мислят за менюто през следващите дни.

Тук приготвят храна за 170 души, но опитват да икономисват продукти, за да останат пари и за десерт. Затова десертите също често присъстват в менюто. От социалното министерство пък са категорични - всеки може да се запише, стига да отговаря на определени критерии.

„Хората, които получават топъл обяд, са хора без доходи или с доходи до линията на бедност за страната, които нямат близки, които да се грижат за тях, или са поставени под карантина, но пак трябва да отговарят на условието да са с доходи под линията на бедност”, обясни Мая Луканова, гл. експерт в АСП.

Към момента програмата е удължена до края на годината, но и след това ще се мислят варианти, за да продължи да се помага.

Източник: nova.bg
 
 

Copyright © 2008-2021 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев