28-ят ден на протести премина спокойно

Протест София
06.08.2020 / 08:55

Без сериозни нарушения на обществения ред приключи 28-ия ден на протестите в столицата. Няма задържани, съобщиха от полицията.

Към 21:00 ч. в пространството между Президентството и Министерския съвет има значителен брой протестиращи на различни възрасти. Мнозина носят и "символи на протеста" - тикви и тухли.

Малко след 20:00 часа протестиращи се събраха и направиха символично погребение на „диктатурата“ в България. Пред сградата на Министерски съвет бе поставен черен ковчег с надпис „2009-2020 г. – Борисовата диктатура“.

Движението по бул. "Дондуков" в района също бе спряно.

Към 21:00 часа протестиращите под прозорците на властта тръгнаха на шествие в посока Орлов мост. Тази вечер сред недоволните най-обсъжданата тема беше днешната конференция на ГЕРБ, на която премиерът Борисов заяви, че е готов да се оттегли от поста, но правителството да продължи да работи.

Тази вечер основна тема сред недоволните от властта бе днешната конференция на ГЕРБ.

 

Ето какво заявиха протестиращи пред репортер на БНР:

„Надяваме се по-скоро да подават оставка, Бойко Борисов изглеждаше леко посърнал“;

„Много нагли хора, страшно нагли, може би искат да се раздели България на две – едни, които го харесват, и други, които не го харесват. И да направим две Българии“;

„Само Борисов слушах и според мен беше много уплашен, продължава да ни разиграва, това е, но ние всеки ден ще идваме“.

Буря в столицата в следобедните часове вчера раздуха палатки на протестиращите в София, но скоро след това лагерите бяха напълно възстановени.

При палатковия лагер на Орлов мост към 22:00 ч. обстановката бе спокойна. Хората заявиха, че ще останат да протестират, докато цялото правителство подаде оставка.

„По този начин държава не се управлява. Държава се управлява със съгласието на народа. Няма как да стане. Народът е игнориран в този момент. Народът трябва да каже кой, как и защо и това става с избори“;

„Какво значи, дайте аз ще се махна, ама оставете ми ортаците да крадат, аз ще им диктувам отстрани, няма как да стане, г-н Борисов, довиждане“, коментираха протестиращи.

Пострада и част от палатковия лагер на майките от "Системата ни убива" пред Софийския университет, но той също бе възстановен.

"Оставаме, докато не се случи това, за което сме тук, а именно оставка на Гешев, оставка на Борисов и промяна на изборните правила, за да може да са ясни", сподели протестиращ и допълни:

"Борисов е готов да си тръгне, но ние не се надяваме на чудеса. Ще го повярваме като се случи. За мен лично беше някаква много странна конференция. Дали им набиваше канчетата, дали им набиваше акъл на хората, но в крайна сметка, за мен лично, това изтичане на информация къде ще бъде срещата и кога и начинът, по който се проведе - с всичките тези техни частни охранители, които направиха ексцесиите с протестиращите - за мен това беше с цел да се опита да настрои общественото мнение срещу нас. Ние затова решихме да останем тук, на един от лагерите. Хората, които седят тука, не са ходили там да се разправят. Ние си имаме нашата цел, която е ясна. Ние имаме мирен протест и ще отстояваме нашите искания до край".

"За нас също е некомфортно, защото ние да сме тук и съжалявам, че някой го възприема като дискомфорт за битовия му живот, но крайно време е да помислим за по-дългосрочните цели, защото корабът потъва", заяви един от протестиращите пред БНР.

Протестиращите срещу правителството продължават да настояват мирно за оставката на кабинета и главния прокурор и заявиха, че не приемат варианта премиерът Бойко Борисов да се оттегли, а правителството и Народното събрание да продължат да работят.

 

МВР: Протестът приключи без сериозни нарушения

Без сериозни нарушения на обществения ред приключиха протестните действия в столицата. Няма задържани. Блокирани заради разположени палатки и към момента остават кръстовищата на Орлов мост, при Софийския университет и на бул. „Цар Освободител“ с бул. „Дондуков“, съобщиха от МВР след 22:00 часа.

Традиционното шествие бе от пл. „Независимост“ до Орлов мост.

Полицията отново призовава участниците в протестните действия да спазват обществения ред и да не се поддават на провокации.

Към 23:00 часа повечето от протестиращите са се разотишли от блокирания Орлов мост, но има и такива, които са останали там.

Трите възлови кръстовища остават затворени. Полицейското присъствие там остава засилено.

Протестиращи отново смятат да нощуват в палатковите лагери.

Източник: БНР
Снимка: Мила Младенова
 
 

Copyright © 2008-2021 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев