Родители и МОН не се разбраха за дистанционното обучение

Училище
21.08.2020 / 15:27

Родители, Министерството на образованието и науката, експерти и учителски синдикати не се разбраха за даването на възможност родителите сами да изберат как децата им да започнат новата учебна година - присъствено или дистанционно. Това стана ясно след среща, продължила повече от три часа в министерството.

На нея присъства и министър Красимир Вълчев, който през цялото време се е опитвал да намери баланс между страните, но не е успял, защото е липсвало изслушване.

„Все още решение не е взето. Обсъждат се много видове мерки като разширение на формите на обучение и достъпът до тях за повече деца и по-малки. Няма конкретни решения взети. Ресурс – няма, кадри също се оказа, че проблемът с тях също ще се окаже доста сериозен. Тепърва ще се обмисля какви мерки да се взимат“, каза Ива Недялкова, която се закани да не пусне детето си на училище, докато не бъде дадена възможност то да учи дистанционно и добави, че и други 100 родители са взели същото решение за своите деца.

Тя каза, че ѝ е било предложено да избира между частно училище и самостоятелна форма на обучение, които обаче не я устройват. Недялкова подчерта, че около 3000 родители, обединили се около това искане, не искат да отнемат правото на другите родители да пуснат децата си на училище, а в момента са отнети техните. „Основната причина да не се съгласят с предложението ни са кадрите. Няма как да се обучават толкова много деца на различни места – виртуално и в клас. Кадрите е един от основните проблеми“, заяви тя и добави, че основните противници на това предложение са учителите.

На въпрос дали ще има последващи действия от тяхна страна, Недялкова каза, че няма да оставят така нещата и ако трябва ще се обърнат и към по-високи инстанции.

„Няма как да оставим нещата така. Проектозаконът ще бъде гласуван на второ четене около 15 септември. До тогава ще сме взели решение. Имаме право на избор със сигурност, както всеки гражданин в държавата. Като родители имаме пълно право да избираме как децата ни да учат и при какви условия“, подчерта Недялкова.

Михаела Божанкова, която представлява няколко родителски организации заяви, че е против започването на учебната година дистанционно.

„Педагогическата работа за най-малките, която трябва да се свърши, няма как да бъде компенсирана по никакъв начин дистанционно. Това са неща, свързани с фината моторика, позицията на детето, стандартизиране на писането, на държането на молива. Това са неща, които няма как да се случат дистанционно и да са компенсирани. Малките имат нужда от социализация, учителят е този, който ги въвежда в света на образованието и тази връзка, която изграждат помежду си тя не може да става дистанционно. При големите вече стои друго, учениците традиционно не обичат да ходят на училище и с дистанционното обучение се отварят възможности за злоупотреба, както от страна на децата, така и от страна на учителите и това се видя по време на изминалото дистанционно обучение“, изложи Божанкова мотивите си по темата.

Тя припомни, че същуствува индивидуална или самостоятелна форма на обучение, от които родителите могат да избират, както и в определени ситуации детето да си остане вкъщи.

На въпрос дали не е решение да се сложи една камера в класната стая и всички деца синхронно да са в час, тя каза, че пречка би могло да има, ако дори един родител заяви,че не желае детето му да бъде записвано и снимано и за това тази идея не може да се реализира, макар и да е добра.

И според нея, и според учителите най-добрата форма за обучение е присъствената и към други форми би трябвало да се прибягва само по изключение.

„Нито един от учителите, които присъстваха там не се изказа за дистанционното обучение като равна алтернатива с присъственото обучение“, добави тя и каза, че, законът не позволява никаква неприсъствмена форма за децата от 1 до 4 клас и това не зависи от МОН.

Потърсени за коментар след края на срещата от Министерство на образованието отказаха коментар на този етап.

Източник: БГНЕС
Снимка: pixabay.com
 
 

Copyright © 2008-2021 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев