Източват НОИ с фалшиви болнични, има задържани

Болничен лист
25.08.2020 / 20:11

Пловдивски лекар е обвинен за издаване на фалшиви болнични, съобщиха от прокуратурата. След първоначалното му задържане му е наложена парична гаранция от 30 000 лева, съобщи наблюдаващият прокурор Димитър Пехливанов. По непотвърдена информация става дума за д-р Георги Кръстев, бивш председател на Регионалната лекарска колегия.

Според разследването мъж от Харманли, който в момента е обявен за общодържавно издирване, е регистрирал в Пловдив фирма и е назначил 10 души от различни краища на страната като целта е била да получават пари с издаване на фалшиви болнични листове на тяхно име. Те са назначени на високи заплати, по които е трябвало да бъдат осигурявани на максимален осигурителен доход. В действителност фирмата дължи на НОИ неплатени вноски за ДОО за 68 000 лева.

От 2017 година, когато започва схемата, лекарска комисия към пловдивско ДКЦ, е издала на фиктивните служители болнични за над 76 000 лева. Те са получавали парите по сметки, а след това са ги превеждали на управителя. Отделно от това той също е получил от фалшиви болнични листове 54 000 лева.

Разследването е започнало след сигнал от Териториалното поделение на НОИ Пловдив, след като институцията е получила от фиктивната фирма 117 болнични листа за една година, по които е изплатила 76 000 лева.

Източник: БНР
Снимка: БГНЕС
 
 

Copyright © 2008-2021 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев