Светът отбелязва Международния ден на пожарникаря

Пожарна кола
04.05.2021 / 18:49

Днес светът отбелязва Международния ден на пожарникаря. Професионален празник имат и пекарите, металурзите и коминочистачите. Причината за споделения ден е факта, че за покровител на тези професии се смята католическият светец Флориан. На 4-и май отбелязваме годишнината от смъртта му и, съответно, професионалния празник на покровителстваните от него.

Св. Флориан е живял през 3-и 4-и век в земите на днешна Австрия. Като млад той е мобилизиран във войските на император Диоклециан. С течение на времето, едно от задълженията му става организирането на елитни противопожарни бригади. Канонизиран е заради помощта и всеотдайната си работа по спасяването на преследвани по това време християни.

Заради отказа си да почита римските богове, Флориан е осъден на смърт. Първоначалната присъда била да изгори на кладата. Флориан посреща смело смъртта като приканва римляните да запалят огъня с думите: “Направете го! И тогава аз ще изкача пламъците и ще стигна до Рая”. Разбирайки значението на думите му, палачите решават вместо това да го хвърлят в р. Енс, с камък на шията.

Източник: https://poligraff.net/news/svett-otbelyazva-mezdunarodniya-den-na-pozarnikarya/44675
Снимка: Станимир Петков
 
 

Copyright © 2008-2021 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев