"Изправи се! Мутри вън!" и БСП обявиха номинациите си за ЦИК

Мая Манолова
04.05.2021 / 20:19

Ден преди консултациите при президента Румен Радев за състава новата Централна избирателна комисия две от партиите обявиха кандидатурите си.

Адвокат Росица Матева е кандидатурата на "Изправи се! Мутри вън!" за член на ЦИК. По новите правила коалицията има право на един член на централната изборна администрация. Новината беше съобщена от председателя на парламентарната група Мая Манолова, съобщи bTV.

Росица Матева е председател на Обществения съвет към досегашната ЦИК.

"Предлагаме г-жа Матева, която е минала през всички нива на изборната администрация - член на СИК, на РИК и в ЦИК 2014 - 2019 г. Сега е председател на Обществения съвет и като такава следеше за честността на вота. Човек с опит, почтен и с експертиза. Адвокат с добро име и 30-годишна практика и останалите политически формации би следвало да излъчат доказани експерти с подготовка за провеждането на едни честни избори", мотивира избора Мая Манолова.

На въпрос дали новата ЦИК ще успее бързо да свикне с изборните правила, които се приеха миналата седмица и сериозните реформи в тях, особено за българите в чужбина, Манолова коментира, че изборите зад граница няма да създадат никакъв проблем. "Жалко е, че не бе възприето да се направи вот по пощата сега и веднага, но аз съм сигурна, че за следващите избори ще има електронно гласуване, за да може българите, където и да са те по света, да могат да упражнят своя вот", допълни тя.

Изрази учудването си, че останалите партии крият своите предложения. "Според мен всеки от нас отдавна е готов с човек, който ще предложи в ЦИК. Този процес трябва да е публичен, открит и никой да няма притеснения за човека, когото предлага", каза още Манолова.

По-късно след заседание на Изпълнителното бюро БСП обяви, че ще предложи от своя страна Емил Цветанов Войнов, Силвия Теодорова Стойчева и Цветанка Петкова Георгиева. Партията предлага Войнов и за зам.-председател на ЦИК.

В новата ЦИК ГЕРБ ще има 4 места, "Има такъв народ" и БСП - по 3, ДПС и "Демократична България" - по 2, а "Изправи се! Мутри вън!" - едно. Президентът Румен Радев насрочи за 5 май, сряда, консултации с парламентарно представените партии и коалиции, за да се запознае с предложените от тях номинации за състава на Централната избирателна комисия (ЦИК). Насрочването на консултации е следствие от приетите през миналата седмица изменения в Изборния кодекс, според които вотът ще бъде организиран от нова ЦИК, в която ще участват само 15 членове, предложени от шестте партии в 45-ия парламент и назначени по процедура на президента.

Източник: Дневник.бг
Снимка: Юлия Лазарова
 
 

Copyright © 2008-2021 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев